STREAM OTKRIĆE

Reperica Nayirah kolegama će ‘oderati kožu na živo‘ i onda im ‘na pogrebu otpjevati hvalospjev‘

Nayirah na Spotifyu za sebe samo kaže da je nezavisna pjevačica i reperica iz Chicaga te da je nedavno izdala svoj debitantski mixtape ”Goddess Flow”

 Nayirah/Youtube
Nayirah je opuštena i elokventna reperica starog kova te izražajna pjevačica jednostavnog i emotivnog stila. Ukratko, Aaliyah koja repa

Jedan od najvažnijih instituta u rap glazbi je tzv. gostovanje (eng. feature). Bilo da je riječ o kitici, refrenu ili oboje, reperi si u goste zovu glazbenike koji bi njihove pjesme mogli podići na višu razinu. Gostovanja su ujedno i prilika za suptilni naklon kolegi te davanje prostora talentiranim, ali nedovoljno poznatim umjetnicima.

Kitice Buste Rhymesa u pjesmi "Scenario" grupe A Tribe Called Quest iz 1992., Nicki Minaj u "Monster" Kanyea Westa iz 2010. i omiljenog mi Lupea Fiasca u Westovoj "Touch The Sky" iz 2006. tim su glazbenicima pomogle da se probiju u mainstream.

Fiasco je 24. lipnja ove godine objavio svoj osmi studijski album "Drill Music in Zion". Čikaški je reper novu ploču snimio za otprilike 72 sata, producirao ga je njegov stalni suradnik i sugrađanin Rudolph Soundtrakk Lopez, uvod u album odrecitirala je Lupeova sestra Ayesha Jaco, a društvo mu na tri pjesme - "Autoboto", "Precious Things" i "Seattle" - pravi meni sve donedavno nepoznata glazbenica Nayirah.

Namjerno kažem glazbenica jer sam tek nekoliko dana nakon slušanja nove Fiascove ploče doznao da ona nije samo pjevačica anđeoskog i melankoličnog glasa, već i - reperica. "Također… (u slučaju da vam je promaknulo)... ne dajte se zbuniti… Nayirah će reperima oderati kožu na živo i onda im otpjevati hvalospjev… Jedna od meni najdražih reperica svih vremena", tvitnuo je Fiasco 27. lipnja i zaintrigirao me.

Nayirah na Spotifyu za sebe samo kaže da je nezavisna pjevačica i reperica iz Chicaga te da je nedavno izdala svoj debitantski mixtape "Goddess Flow". Osim toga, o njoj se ne zna praktički ništa. Ima tek nešto više od 4500 slušatelja i sljedbenika. Na Instagramu je tek otkrila da joj ime, inače arapsko, čija bi hrvatska inačica bila Nurija, znači "blistava" ili "svijetla", odnosno "ispunjena svjetlom".

Nayirah je opuštena i elokventna reperica starog kova koja u svojim pjesmama uglavnom progovara o svevremenskim temama kao što su ljubav, umjetnost, slava i seks. Rime su joj složene, a igre riječima pametne. Istovremeno, Nayirah je izražajna pjevačica jednostavnog i emotivnog stila. Refreni joj odišu suptilnom i čeznutljivom melankolijom. Ukratko, kako ona sama za sebe u jednoj pjesmi kaže, "Aaliyah koja repa". Nakon svega pokazanog, teško je ne složiti se.

Diskografija joj nije velika pa možete početi s "Goddess Flow" iz 2017., nastaviti sa singlovima "Dive" i "Call It Love" te završiti sa spomenutim pjesmama koje je napravila s Lupeom Fiascom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25