HRVATSKA PRAIZVEDBA

Riječki simfonijski orkestar izvodi proslavljenu ‘Postani rijeka‘ Johna Luthera Adamsa

EPK Rijecki simfonijski orkestar
 Drazen Sokcevic
Koncert je dio programa Rijeka 2020, a bit će to hrvatska praizvedba skladbe ‘jednoga od najoriginalnijih glazbenih mislilaca‘

Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem gostujućeg dirigenta Villea Matvejeffa izvest će u srijedu s početkom u 21 sat na Trgu riječke rezolucije skladbu „Postani rijeka” („Become river“), sve popularnijeg američkog skladatelja Johna Luthera Adamsa, dobitnika Pulitzera za glazbu i nagrade Grammy za najbolju klasičnu skladbu. Koncert je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a bit će to hrvatska praizvedba skladbe autora kojeg proglašavaju „jednim od najoriginalnijih glazbenih mislilaca ovog stoljeća“.

John Luther Adams je kao tinejdžer odrastao u predgrađima New Yorka, a svirao je bubnjeve u brojnim rock&roll bendovima. Nakon toga, studirao je kompoziciju na Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts), a u njegovu bogatu opusu ističe se trilogija „Become”/„Postani“ („Postani ocean”, „Postani rijeka” i „Postani pustinja”).

Skladba „Become River”/„Postani rijeka“, koju će riječka publika imati priliku poslušatu uživo, svjetsku je praizvedbu doživjela u travnju 2014. godine u Minnesoti.

Nakon Adamsa, na programu je Dmitrij Šostakovič i njegova veličanstvena 12. simfonija poznatija po svom podnaslovu „Godina 1917“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:11