I mlade snage

Romantika u kazalištu: La Traviata se daje na Valentinovo. Gostuju mnoge operne zvijezde

George Petean i Marie-Nicole Lemieux (L), Il Trovatore

 Boris Horvat/Afp/Profimedia/Boris Horvat/afp/profimedia
Pored posebnih gostiju, pjevat će zvjezdani domaći pjevači; Ozren Bilušić, Siniša Štork, te Siniša Galović

Na Valentinovo, 14. veljače, zagrebački HNK obožavateljima opere donosi Verdijevu "La Traviatu", pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i s inozemnim opernim zvijezdama u glavnim ulogama.

Sopranistica Nina Minasyan bit će u ulozi Violette Valery u toj zagrebačkoj režiji Huga de Ane. Lani ju je pjevala u veronskoj Areni i pjevat će je i opet. Nina je također nastupala u Boljšoj teatru, kao i na pozornicama Berlina, Pariza, Beča, Züricha, Münchena, Amsterdama, Lyona...

Armenska sopranistica u Boljšoj teatru igrala je u "Borisu Godunovu", "Ljubavi prema trima narančama", "Knezu Igoru", "Pikovoj dami", "L‘Enfant et les sortilèges" i "Così fan tutte".

Nastupala je na koncertu u Koncertnoj dvorani Čajkovski u Moskvi te u njujorškom Carnegie Hallu.

U Münchenu i Parizu je pjevala naslovnu ulogu u "Luciji di Lammermoor", a u Boljšoj teatru Norinu u "Don Pasqualeu".

Liparit Avetisyan u zagrebačkom HNK nastupit će u ulozi Alfreda, a tom je ulogom zadivio i publiku Münchena, Dresdena, Moskve, Kölna i Londona, gdje je u Covent Gardenu pjevao i ulogu Vojvode u Verdijevu "Rigolettu", ali i Nemorina u Donizettijevu "Ljubavnom napitku".

Avetisyana smatraju jednim od najuzbudljivijih tenora njegove generacije. Armenski operni pjevač svoj je europski debi ostvario 2016. godine u novoj produkciji "Falstaffa" u Opernoj kući u Kölnu.

Ostvario se kao Alfredo u "La Traviati", Rodolfo u "La Bohème", Edgardo u "Luciji di Lammermoor", DesGrieux u "Manon", Don José u "Carmen", Don Ottavio u "Don Giovanniju", Grof Almaviva u "Seviljskom brijaču" te Lensky u "Jevgeniju Onjeginu".

George Petean pjeva baritonsku ulogu Giorgia Germonta, koju je posljednjih godina tumačio u veronskoj Areni, zatim Bavarskoj državnoj operi u Münchenu te u Zürichu.

Rumunjski bariton studirao je klavir i trombon te pjevanje. 1997. godine imao je svoj rumunjski debi u naslovnoj ulozi u "Don Giovanniju". Kasnije su uslijedili Malatesta u "Don Pasqualeu", Silvio u "Pagliacciju", Figaro u "Seviljskom brijaču", Valentin u "Faustu", Ford u "Falstaffu", Marcello u "La Bohème".

2000. je u Rimu imao svoj međunarodni debi u ulozi Marcella u "La Bohème". Od 2002. do 2010. bio je član Staatsoper Hamburg.

Može se pohvaliti i nastupima u "Luciji di Lammermoor", "Ljubavnom napitku", "L‘amico Fritz", "Krabuljem plesu", "La Traviati"...

U novije vrijeme moglo ga se gledati u "Simonu Boccanegri", "Otellu", "Trubaduru, "Macbeth", "Attili"...

Pored posebnih gostiju, pjevat će zvjezdani domaći pjevači, Ozren Bilušić kao Barun Douphol, Siniša Štork kao Doktor Grenvil, te Siniša Galović kao Gaston de Letorieres te mlade snage HNK Emilia Rukavina kao Flora, Marin Čargo kao Markiz d‘Obigny, Matic Zakonjšek kao Giuseppe i Josipa Gvozdanić kao Annina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:59