Petar Iljič Čajkovski

Rusi nemaju milosti niti prema jednom od svojih najvećih skladatelja: uništili su i palaču gdje je živio

Jedna od građevina na imanju danas je ruševina

 Twitter
Stradala je palača Golicin iz 18. stoljeća u Trostjancu, na sjeveroistoku Ukrajine, gdje je Čajkovski, inače porijeklom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji Čajka, boravio neko vrijeme

Iako je umro još krajem 19. stoljeća, ime slavnog ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog ovih se dana u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu svako malo spominje. Osim što je "ni kriv ni dužan" bio na meti kulturnjaka diljem svijeta koji su otkazivanjem izvedbe njegovih djela htjeli simbolički pokazati svoju solidarnost s Ukrajincima, ni Rusi, izgleda, nemaju milosti prema jednom od svojih najvećih skladatelja svih vremena. Ruske su snage, naime, kako javljaju svjetski mediji ovih dana, a prema izvorima na terenu, oštetile kulturne znamenitosti u Ukrajini povezane s Čajkovskim.

image

Petar Iljič Čajkovski (1840-1893)

Fine Art Images/Heritage Images/Profimedia

Misli se prvenstveno na kompleks neoklasične palače Golicin iz 18. stoljeća u Trostjancu, na sjeveroistoku Ukrajine, gdje je Čajkovski, inače porijeklom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji Čajka, boravio neko vrijeme. U Trostjanec je mladi Čajkovski došao 1864. u posjet prijatelju princu Alekseju Golicinu. Bio je to ujedno njegov prvi posjet Ukrajini, tu je kao 24-godišnji student Konzervatorija u Sankt Peterburgu proveo ljetni odmor, tijekom svog boravka živio je u krilu palače i tu je skladao svoje prvo orkestralno djelo - Oluju u e-molu op. 76, uvertiru za operu nadahnutu dramom Aleksandra Ostrovskog.

Imanje je, inače, svake godine slavilo svoju povezanost s poznatim ruskim skladateljem glazbenim festivalom Čajkovski fest te, iako je dosta propalo u sovjetsko doba, prije nekoliko je godina obnovljeno.

image

Palača nekad

Facebook/Trostyanets.info

Impresivni kompleks uključuje lokalni povijesni muzej, muzej čokolade, umjetničku galeriju i sobu posvećenu Čajkovskom, kao i njegov spomenik u parku imanja. Jedinstven je po neogotičkoj strukturi nalik dvorcu poznatoj kao Okruglo dvorište, izgrađenoj 1749. godine, a često se naziva i Koenig Manor po svom posljednjem vlasniku, njemačkom šećernom barunu Leopoldu Koenigu. Ruski vojnici u Trostjanec su ušli već 24. veljače, na dan kada je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Ukrajinske snage oslobodile su grad mjesec dana poslije, 26. ožujka, i sve od tada mediji i društvene mreže izvještavaju o teškom razaranju grada, pljački, mučenju i pogubljenjima njegovih stanovnika.

Jurij Bova, gradonačelnik Trostjanca, rekao je za BBC News Ukraine kako je, među ostalim, tijekom ruskih napada na grad dosta stradalo i imanje čiji je najpoznatiji stanar bio ruski skladatelj. "Vrata povijesnog muzeja su razbijena, zid oštećen, zbirka je djelomično oštećena. Okruglo dvorište je, hvala Bogu, preživjelo, iako su u blizini gađali ruski topnički sustavi. Ovaj spomenik je preživio, ali je bio izrešetan gelerima. Bit će potrebno to sve pregledati, zabilježiti uništenje."

Najviše je stradala vila koju je u secesijskom stilu barun Koenig sagradio na imanju 1911. godine, poznata i kao kuća upravitelja imanja, od nje je ostala tek ruševina nakon povlačenja ruskih snaga.

Mnoge lokalne grupe i stanovnici objavili su na Facebooku uspomene na imanje te fotografije i videosnimke štete. Nekoliko ih je izrazilo šok i bijes što su ruske trupe gađale mjesto posvećeno Čajkovskom, dok su neki - uz fotografiju balerine koja skače preko ruševina s oznakom "ruska kultura" - jasno dali do znanja da je vrijeme da se prekine s prošlim poštovanjem prema ruskoj kulturi i bilo kakvoj povezanosti ruskih kulturnih osoba s njihovim krajem i krene dalje.

"Nakon rata Čajkovski će se ovdje sve rjeđe spominjati", jedan je od komentara na društvenim mrežama. U Hrvatskoj je zagrebački HNK odustao od opere "Evgenij Onjegin" planirane za svibanj, a Zagrebačka filharmonija maknula je niz njegovih skladbi s programa koncerta u Lisinskom, samo dan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:06