HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

RUSKI PUSSY RIOT U ZAGREBU Maskirani i obavijeni velom tajne izvest će svjetsku premijeru svog performansa

 Denis Sinyakov

Kada su u drugom poluvremenu finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske na teren utrčali jedan policajac i tri policajke, u početku nikome ništa nije bilo jasno. Nogometni reprezentativci reagirali su sukladno stanju na terenu: dobro raspoloženi Kylian Mbappé je s policajkom koja je prekinula meč razmijenio high five pozdrav, dok je živčani Dejan Lovren počeo agresivno naguravati mladića odjevenog u policijsku uniformu, u želji da se prekinuti meč što prije nastavi. (Zlobnici bi sugerirali kako reakcije nogometaša relativno vjerno oslikavaju stav tih država o protestu kao umjetničkoj formi.)

Finalna utakmica se ubrzo nastavila, a još prije njenog završetka internetom se proširila vijest kako je dotičnu protestnu akciju ostvarila ozloglašena umjetnička skupina Pussy Riot, proslavljena sličnim hrabrim umjetničkim akcijama na čelu s najpoznatijom: snimanjem spota za pjesmu "Punk prayer: Mother of God Drive Putin Away" u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi nakon čega su tri članice grupe završile u višemjesečnom pritvoru.

No, ta dva najpoznatija performansa grupe Pussy Riot tek su vrh ledene sante njihovih neustrašivih pokušaja da skrenu pažnju na represivnost Putinovog režima. zbog čega su njihovi članovi i članice često hapšeni, premlaćivani pa ih je čak javno bičevala Kozačka garda u Sočiju tijekom Olimpijskih igara.

Svojim prepoznatljivim vizualnim identitetom Pussy Riot su već davno nadišli granice getoiziranog kruga umjetničkih performera te postali dio pop kulture gostujući u popularnim TV serijama poput "House of cards" ili na koncertima megazvijezda poput Madonne, dok ih povjesničari umjetnosti već sada stavljaju u najviši rang aktivističke umjetnosti.

Zagrebački Human Rights Film Festival ove godine po prvi put ugošćuje i uživo predstavlja članove Pussy Riot koji će izvesti svjetsku premijeru svog performansa "Riot Days" u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom, maskirane i obavijene tajnom.

Performans izvode 3.12. u kinu Tuškanac od 19:30 sati.

Ulaznice u prodaju kreću u srijedu 21.11. u 11:00 putem entrio.hr.

Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47