GLAZBENI KRITIČARI

"Sada imate TikTok i YouTube, a nekad su vam novu glazbu i bendove otkrivali – novinari"

pero kvesić darko glavan
Hrvatsko društvo skladatelja: Glavan i Vrdoljak bili su rock pedagozi i instruktori dobrog ukusa

Ovogodišnje Rock&Off nagrade za životno djelo dodijeljene su posthumno glazbenim kritičarima Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku, koji su svojim tekstovima obilježili nekoliko desetljeća na glazbenoj sceni, educirali i formirali glazbeni ukus mnogih generacija.
"Sada imate TikTok i YouTube, a nekad su vam, u vrijeme fiksnih telefona, papirnatih magazina i dopuštenog pušenja, za otkrivanje nove glazbe i uzbudljivih bendova služili tzv. ljudi – novinari", podsjećaju iz Hrvatskog društva skladatelja, pokretača nagrade Rock&Off.


Kažu kako je to bila čudna vrsta: razbarušenih frizura, često s gustim brkovima i debelim naočalama. "Strastveno bi vam pričali o novom trostrukom albumu Azre ili U2-ovom skretanju s kursa. Raširile bi vam se zjenice i zaslinila usta na mit o neuništivom Willieju Nelsonu ili pak tragični ep o EKV-u. Oni su znali sve o tome, pa još malo više, a vi ste im vjerovali na riječ, kao što danas vjerujete Googleu i Wikipediji."


"Dražen Vrdoljak i Darko Glavan bili su posebni predstavnici te vrste, glazbeni kritičari koji su zabunom ostali djetinje znatiželjni i predani svom poslanju, a na ove su prostore, kao radnici nekog kulturnog dalekovoda, doveli prvo rock, pa punk, pa novi val, pa sve ono što je taj val sa sobom povukao kasnije. Vjerovali ste im jer su bili poput vas, susretali biste se u prodavaonici ploča i koncertima, pričali su vašim jezikom, voljeli ste iste bendove. Drugim riječima, plovili ste istim brazdama", napominju.


Po njihovim riječima, kao i njihovi kolege u američkom Rolling Stoneu ili britanskom NME i Melody Makeru, koristili su novinske stupce i retke da lica s omota ploča i s koncertnih pozornica predstave mainstreamu, na opće zgražanje roditelja i ogromno oduševljenje njihovih potomaka, a zahvaljujući njihovim osvrtima i recenzijama (kasnije i radijskim emisijama), The Clash, Frank Zappa i Keith Jarrett, pa i Bijelo Dugme, Haustor i Parni Valjak imali su priliku pokucati na vrata kućanstava širom bivše države.


"Stoga, budimo sasvim iskreni, Dražen Vrdoljak i Darko Glavan nisu samo pisali tekstove i knjige, snimali radijske emisije, uređivali izdanja i osnivali glazbene nagrade: oni su bili rock pedagozi i instruktori dobrog ukusa. Svojim su kritikama odgajali generacije formirajući njihove ličnosti i usmjeravajući njihove karijere, radilo se tu o gitarističkim herojima ili pak novim naraštajima glazbenog novinarstva", ističu.

Nedavno su objavljene nominacije za treću nezavisnu novinarsku glazbenu nagradu Rock&Off u deset kategorija, čiji će se dobitnici proglasiti na online dodjeli 4. veljače iz zagrebačke Tvornice kulture.
Žiri s 83 novinara/glasača u prvom je krugu predložio svoje favorite, 380 glazbenika, a bilo je prijavljeno više od 90 albuma i 200 pjesama. Za Koncertnog izvođača godine mogli su konkurirati i oni koji su koncerte održavali online. Do kraja siječnja na stranicama sponzora, Iskona, može se glasati za nagradu publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 18:43