POSEBAN PROGRAM

SCHARF CLUB SWING QUINTET ZAGREB SLAVI 15. GODIŠNJICU DJELOVANJA U Jazz & Cabaret clubu Kontesa obljetnicu će obilježiti velikim koncertom

Scharf club swing quintet
 Press
 

Na koncertu u Jazz & Cabaret klubu Kontesa bit će obilježena 15. obljetnica djelovanja quinteta uz prijatelje i goste koji su sudjelovali na snimanjima i koncertima, najavljuju organizatori. Koncert se održava u četvrtak, 7. lipnja, a na Facebooku je najavljeno da sve počinje u 21.30 h.

Ime “Scharf Club” simbolično se veže uz tradiciju hot clubova te Djangov gypsy swing, a ono što taj sastav doista čini “Scharf” jest mješanje glazbenog nasljeđa srednje Europe sa utjecajem klasičnog swinga, bluesa, starogradske, ciganske i filmske glazbe, ali povremeno i elemenata barokne glazbe. Za jazz neuobičajeni žičani instrument bugarija, daje sastavu poseban zvuk. Na njihovom prvom CD-u za Aquarius records pridružio im se svojim glasom Stjepan Jimmy Stanić.Prvi je koncert Scharf Club Swing Quintet imao u zagrebačkom Studentskom centru još 12. studenog 2003. Uz aranžmane nekih poznatih swing-standarda, poput Ladi Be Good, Lullaby Of Birdland, It Don’t Mean A Thing, St. Louis Blues, Chatanooga Choo Choo i drugih, aranžeri kojih su Mario Igrec i Ante Reljić, program je kvinteta otvoren gipsy-swingu Djanga Reinhardta pa i obradama nekih popularnijih filmskih melodija u aranžmanu Ranka Purića.

Drugi CD snimljen za Croatiu records 2011. pod nazivom „Swing Party“, u programu kojega sudionici kvinteta, stilu swinga prilagođavaju i nekoliko vlastitih autorskih uradaka(„ Subotom popodne“ i „Blue Rag“ gitarista Marija Igreca, „Tika“ i „Xantus“ pijanista Ante Nine Reljića te „Centurion“ i „Swing Party For Scharf Club“ Nenada Jure Vrandečića), vješto uklopljenih u stilski kontekst swinga. Sastav karakterizira i prepoznatljiv zvuk tradicije s violinom Miljenka Puljića (dugogodišnjeg direktora Zagrebačke filharmonije), gitarom Marija Igreca, profiliranim uvodima i solima pijanista Ante Nine Reljića te pratnjom kontrabasista Nenada Jure Vrandečića i bugarije, koju svira član Tamburaškog orkestra HRT-a Ranko Purić.

Legendarni pjevač Stjepan Jimmy Stanić u suradnji s kvintetom koji promovira swing europskog izričaja u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom pridružuje se na trećem albumu i na mnogobrojnim nastupima u zemlji i inozemstvu nas svojim ležernim i nepretencioznim, duhovitim nastupima i bogatim tonom punim swinga prenose u atmosferu klupske zabave popraćene salvama smijeha. Jimmy je s glazbenicima iz Scharf Cluba Swing Quinteta – Zagreb, snimio novi nosač zvuka koji sadržava ugodnu glazbu za dušu i nešto čega na našem tržištu danas nema. To je pomno izmišljen projekt koji se pripremao tri godine. Upravo zbog svoje ozbiljnosti i profesionalizma „okrenuo“ se Scharf Clubu i u želji da sa vrhunskim glazbenicima napraviti vrhunski proizvod u kojem je smještena povijest hrvatske i svjetske glazbe. Ta glazba ne prolazna je, a simbolizira glazbeni sukus Grada Zagreba zadnjih 60 godina.

"Na novom CD-u je 12 pjesama odabranih s ciljem 'da se ne zaboravi' te da mladi čuju kako se nekad sviralo", pojasnio je Stanić.

Scharf club swing quintet Zagreb čine:

Ranko Purić Campi (bugarija,akustična gitara), dugogodišnji i jedan od najznačajnijih članova Tamburaškog orkestra Hrvatske Radiotelevizije. Poznati aranžer tamburaške i filmske glazbe te član i ansambla Zapadni kolodvor.

Mario Igrec (električna gitara, akustična gitara), vrhunski jazz gitarist i pedagog. Osnivač Scharf cluba tog pomalo osebujnog jazz-sastava ,kao i najpopularnijeg latino sastava u Hrvatskoj i regiji Cubisma. Dobitnik mnogobrojnih domaćih glazbenih nagrada također je vrsni aranžer i skladatelj. Dugogodišnji profesor jazz glazbe na Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te na Rock akademiji.

Antun Nino Reljić (piano), član ansambla Swing Again, Doc Quintet te Big banda Hrvatskoga glazbenog zavoda. Vrsni aranžer, najbolji jazz pijanist među kirurzima te najbolji kirurg među jazz pijanistima. Radi kao kirurg u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Miljenko Puljić (violina), jedan od najpoznatijih glazbenika širokog spektra zanimanja za razne vrste glazbenih izričaja. Snimao je veliki broj nosača zvuka od etno glazbe sa ansamblom Lado , TO HRTa do baroka i Hrvatskog baroknog ansambla pa do jazz i rock glazbe. Dugogodišnji direktor Zagrebačke filharmonije, dobitnik velikog broja glazbenih i društvenih nagrada i odlikovanja. Trenutno predavač na Edward Barneys učilištu , profesor na FPMOZ Sveučilišta u Mostaru , mentor simfonijskog orkestra u Mostaru , direktor marketinga Kazališta Komedija.

Nenad Jura Vrandečić (kontrabas), višestruko nagrađivani jazz glazbenik dobitnik nagrade Status kao najbolkji hrvatski jazz basist.Poznat iz brojnih zagrebačkih jazz-sastava, Osnivač i vlasnik najpoznatije glazbene ljetne škole u Hrvatskoj , Ljetne škole u Pučišćima na otoku Braču koja ugošćuje najpoznatije pedagoge iz cijelog svijeta na području klasične i jazz glazbe. Također dobitnik više nagrada Porin.

Svi su se oni, bez obzira na glazbeno ili drugo podrijetlo našli u jednom sastavu repertoarno dosta otvorena, ali precizno aranžirana tipa muziciranja, kojem je temelj ipak swing.

Gosti: Stjepan Jimmy Stanić vokal, Maja Vučić vokal, Kiki Beluhan vokal, Maja Sever vokal, Josip Grah/truba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:22