KONCERT

Simfoničari HRT-a i Dubravka Šeparović Mušović u Maloj dvorani Doma sportova

Maestro Tomislav Fačini i Dubravka Šeparović Mušović/HRT, Marija Stilinović
 Hrt Glazba
Praznik je za gledatelje bio u još uvijek pandemijskim uvjetima nazočiti koncertu velikog broja izvođača

Simfonijski orkestar HRT-a održao je u četvrtak koncert u Maloj dvorani Doma sportova, pred stotinjak ljudi i uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije, u ciklusu Kanconijer. U dvorani koja se, iako sportu namijenjena, pokazala kao vrlo akustičnom za muziciranje simfoničara pod ravnanjem Tomislava Fačinija, orkestru se pridružila nacionalna prvakinja HNK, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.


Na programu je prvo bila simfonija "Slikar Mathis" Paula Hindemitha (1895. - 1963.) koju je 1934. Berlinska filharmonija praizvela, da bi mjesec dana poslije kompozicija bila zabranjena zbog skladateljeve kritike Adolfa Hitlera i nacističke Njemačke. Četiri godine kasnije Hindemith, koji je napisao i operu istog naslova, emigrirao je u Švicarsku. Slikar iz naslova nije čuveni Matisse, već Matthias Grünewald na raskrsnici između služenja istini dvora i istini naroda, pa su takvi unutarnji naboji, slični onima koje je sam Hindemith prolazio, prezentirani.


Na programu su zatim bile Rückertove pjesme za glas i orkestar po glazbi Gustava Mahlera koje su izvedene s mezzosopranisticom Dubravkom Šeparović Mušović. Posrijedi je pet skladba, vrlo liričnih, koje su mezzosopranistica i simfoničari izveli skladno surađujući, tako da je vokal uklopljen perfektno u muziciranje, poput kakvog dosad neznanog, a posve sofisticiranog instrumenta; dakle nipošto kao glas koji se s orkestrom nateže i igra Popaja. Glasnoća i emocionalni ulog izvođača bili su iznimno primjereni, kako bi se, što je bio i naglasio maestro Fačini, u nekomornim uvjetima, postigli dojmovi komorne glazbe. Isti je program s Mahlerom maestro prošlo ljeto izvodio u Kneževu dvoru s manjim brojem instrumentalista i primadonom zagrebačkog HNK.


Praznik je za gledatelje bio u još uvijek ograničavajućim pandemijskim uvjetima nazočiti koncertu tolikog broja izvođača, a čestitke i dojmovi stručnih kolega uslijedili su i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:05