Koncert u Lisinskom

Simfonijski orkestar HRT-a otvorio obljetničku godinu u čast oca Nove hrvatske glazbe

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a ravnao je mladi dirigent Lio Kuokman

 Tomislav Jagar/HRT
Milko Kelemen svojom je karizmom i vizionarstvom pokazivao kako se svjetska suvremena glazba dovodi u Zagreb a ona naša odvodi u svijet

Stote godišnjice rođenja Milka Kelemena prisjetio se 7. ožujka Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u svom Majstorskom ciklusu. Ako je itko zavrijedio roditeljski status Novoj hrvatskoj glazbi i onodobnoj avangardi, tada je to bio nedvojbeno rođeni Slatinčanin a životom, nakon 60-ih godina 20. stoljeća, stanovnik cijeloga glazbenoga svijeta.

I danas u svijetu nema festivala ili visokoškolske glazbene ustanove u kojima ne znaju za Kelemena, utemeljitelja Muzičkog biennala Zagreb, koji nas je uveo u svijet Novoga zvuka. Specifičnom karizmom svog bujnog temperamenta vizionara, Kelemen je pokazivao kako se svjetska suvremena glazba dovodi u Zagreb, a ona naša odvodi u svijet. I danas, četiri godine nakon smrti, Kelemenova je entuzijastična ostavština prisutna iako se mnogo toga u glazbi našeg vremena promijenilo. U dolaznim i odlaznim valovima ta je glazba uporište uvijek nalazila u odvažnima koji su bili svjesni svoje kulturološke misije. Stoga je kratkom skladbom "Infinity" obljetnička godina Milka Kelemena tek započela, a bude li volje i novca, današnji će naraštaj moći upoznati i njegov bogat opus koncertne i kazališne scene.

Preostali dio koncerta pod ravnanjem mladog dirigenta Lioa Kuokmana donio je pregršt zadovoljstva ljubiteljima klasike. Ponajprije prelijepa nježna "Poema" Ernesta Chaussona s izvrsnim mladim češkim guslačem Danielom Matejčom, a zatim i gusto zanosni valceri iz "Kavalira s ružom" Richarda Straussa te koreografska poema "La valse" Mauricea Ravela, dali su orkestru mnoge šanse izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02