LISINSKI

Simfonijski orkestar HRT-a otvorio sezonu posvetivši koncert lani preminulom Pavlu Dešpalju

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije

 Lisinski/hrt/
Maestro Pavle Dešpalj godinama je vodio Simfonijski orkestar HRT-a i do kraja ostao njihov počasni šef-dirigent

I drugi zagrebački veliki simfonijski orkestar, onaj Hrvatske radiotelevizije, započeo je novu sezonu. S novim šefom-dirigentom, Francuzom Pascalom Rophéom u četvrtak, 6. listopada predstavili su se lijepom gestom posvetivši koncert prošle godine preminulom Pavlu Dešpalju, maestru koji ih je godinama vodio i do kraja ostao njihov počasni šef-dirigent. Odlaskom akademika Dešpalja zaokružena je vladavina velike hrvatske dirigentske trojke koja će se teško ponoviti. Lovro pl. Matačić, Milan Horvat i Pavle Dešpalj svojim su djelovanjem desetljećima formirali okvir zagrebačkog simfonijskog života, a njihove inozemne karijere bile su na čast hrvatskoj kulturi.

Koncert posvećen Dešpalju pokazao je i drugu stranu njegova umjetničkog djelovanja, skladateljsku, izvedbom mladenačkog djela "Varijacije za orkestar", podsjetivši na važnu onodobnu kvalifikaciju njegove osobnosti koju je izrekao legendarni Stjepan Šulek: "Nikad nisam imao darovitijeg i muzikalnijeg studenta od Dešpalja". Stjecajem okolnosti dirigent je u dugoj karijeri prevagnuo, iza Dešpalja nije ostao velik autorski opus, no ono što se danas izvodi potvrđuje trajne vrijednosti skladatelja klasika.

Pascal Rophé, dirigent laskave međunarodne karijere, u najavi svoga mandata naglasio je da će njegova pozornost zajedno s orkestrom biti usmjerena izvedbama djela istaknutih hrvatskih autora 20. i 21. stoljeća, ali i zanimljivim, a rjeđe izvođenim projektima svjetske glazbe poput Lisztove "Simfonije Faust" ili Brittenova "Četiri Interludija o moru".

More je bilo i zajednički nazivnik njegova nastupnog koncerta s uvertirom, Wagnerovim "Ukletim Holandezom" i simfonijom "Harold u Italiji" Hectora Berlioza sa svjetski poznatom violisticom Lise Berthaud, koja je s ukusom i stilom svirala solističku dionicu u Berliozovoj skladbi. Potencijal Simfonijskog orkestra HRT-a je odličan i valja očekivati brojne atraktivne glazbene doživljaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:35