Krešimir Dolenčić

Slavi četrdeset godina karijere: ‘U predstavi mi se jednom oglasio i magarac Miha. Dobio je gromoglasni pljesak publike‘

Za 40 godina rada i karijere kazališni redatelj Krešimir Dolenčić dobio je priznanje nakon izvedbe opere Čarobna frula u HNK

 Nera Šimić/Cropix
Radio je 173 predstave na tri kontinenta. Najdugovječnija, ‘Ero‘, igra već 30 godina, a najgledaniju ‘Aidu‘ u Kini u samo jednoj izvedbi vidjelo je 55 tisuća ljudi

Naš najveći hitmejker kazališnih pozornica slavi 40. rođendan karijere. U 40 godina Krešimir Dolenčić režirao je, prema njegovoj evidenciji, 123 dramske, glazbeno-scenske i lutkarske premijere, i oko 150 javnih happeninga, od zagrebačke Univerzijade do otvorenja Pelješkog mosta. Istodobno profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, kao što je radio na akademijama u Houstonu i Londonu.

Njegova je 124. premijera na putu, bit će to lutkarski "Ero s onoga svijeta", prva takva izvedba Gotovčeva djela, koja je najavljena za svibanj u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Dolenčić 40. rođendan karijere slavi ovaj tjedan u sklopu repriznog niza jednog od svojih kazališnih blockbustera, a imao ih je nebrojeno mnogo u karijeri, u sklopu "Čarobne frule", koja je dosad 30-ak puta pred punim gledalištem igrala u HNK Zagreb, kao svojevrsni "junak našeg doba", omiljena predstava kod publike.

image

Lidija Horvat Dunjko

Nera Šimić/Cropix
image

Marko Špehar

Nera Šimić/Cropix
image

Ladislav Vrgoč

Nera Šimić/Cropix

Tigrovi, deve, magarci

Kada bi se karijera Krešimira Dolenčića mjerila samo brojkama, bio bi to impresivni niz u životu redatelja koji je dosad radio u Hrvatskoj, Kini, Sloveniji, Americi i Engleskoj.

Njegovu "Aidu" u Pekingu i Šangaju gledalo je oko 55 tisuća, odnosno 44 tisuća ljudi po izvedbi u kojoj su, osim ljudi, sudjelovali slonovi, tigrovi, deve i zmije. U "Eri s onoga svijeta", koji u njegovoj režiji u Zagrebu igra 30 godina, dok istodobno njegov splitski "Ero" igra 20 godina, sudjeluju danas dva konja sa zagrebačkog Hipodroma. Prvih je godina Dolenčićeva "Ere" umjesto konja u "Eri" bio magarac Miha iz zagrebačkog ZOO-a.

- Miha se jednom i oglasio u predstavi, i dobio gromoglasni pljesak publike. Inače, žao mi je što "Eru" ne postavljaju i druge bivše jugoslavenske države, pa barem je Begović to napisao kao libreto u kojem se pojavljuje i katolički i pravoslavni element Dalmatinske zagore, Mlinar Sima i sveci julijanskog kalendara - primjećuje Krešimir Dolenčić.

Njegov zagrebački "Nikola Šubić Zrinjski" također igra već 30 godina, "Čarobna frula" u Zagrebačkom kazalištu lutaka igra 17 godina, a Rossinijev "Seviljski brijač" u zagrebačkom HNK 16 godina.

image

Iva Hraste Sočo i Krešimir Dolenčić

Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

U operi i opereti režirao je Tijardovićeve, Rossinijeve, Mozartove, Verdijeve, Donizettijeve, Zajčeve, Gotovčeve, Offenbachove i druge naslove.

- Sjećam se kad sam u Zagrebu radio Poulencovu operu "Razgovori karmelićanki". Pola gledališta redovito su zauzimali isti ljudi. Došli su tražiti utjehu u predstavi. To je i jedna od mojih najdražih opera, radio sam je četiri puta, i opet bih mogao - kaže Dolenčić, koji bi u budućnosti volio raditi još Mozartovih opera, htio bi režirati nešto od Wagnera, pa i neku suvremenu operu. Među dramskim predstavama u njegovoj režiji, "Breza" je igrala oko 120 puta, a "Važno je zvati se Ernest" 110 puta. Kerempuhova humorna uspješnica "Čudo u Poskokovoj dragi" igrala je 130 puta, a "Krletka" oko 100 puta.

Krešimir Dolenčić rođen je 1962. u Zagrebu, završio je Srednju muzičku školu "Pavao Markovac", odjel klavira, Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, te je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1988.

Prvu predstavu režirao je kao student u SKUC-u 1983. Bila je to "Oženih se vješticom", u kojoj su igrali Joško Ševo, Anja Šovagović Despot, Siniša Popović, Vanja Matujec, Predrag Vušović, Božidar Feldman, i sam redatelj.

Azijske igre na pijesku

Nakon studija, Dolenčić počinje režirati u u zagrebačkom, splitskom, riječkom, varaždinskom i osječkom HNK, u Gavelli, ITD-u, ZKM-u, Komediji, Zagrebačkom kazalištu lutaka, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Riječkim ljetnim noćima...Dosad je režirao 60-ak dramskih predstava na tekstove Pintera, Držića, Kolara, Galina, Shakespearea, Giraudouxa, Iljfa i Petrova, Vidića, Wildea, Machiavellija, Ane Tonković Dolenčić, Bertolda Brechta, Molièrea, Vernea, Gogolja, Feydeaua, Belbela, Doylea i drugih. Bio je ravnatelj Gavelle i intendant Dubrovačkih ljetnih igara te je redovni profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Nagrađen je s 30-ak domaćih i inozemnih nagrada. Odlikovan je Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, te dvaput Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je godišnje nagrade "Vladimir Nazor" za režiju "Čarobnefrule" u HNK Zagreb. Bavi se i osmišljavanjem scenarija i režijom raznih manifestacija i koncerata.Svečanost otvaranja Azijskih igara na pijesku u Muscatu, Oman, čiji je bio redatelj i scenarist, pratio je izravno čitav najveći kontinent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:07