RUSI NA CRNOJ LISTI

Slavnom ruskom dirigentu zabranili nastup u čuvenom Carnegie Hallu: ‘On je Putinov prijatelj i podržavatelj‘

Valerij Gergijev i Vladimir Putin

 Sergey Guneev
I iz milanske La Scale su tražili da se zauzme za mir u Ukrajini ili će mu također zabraniti nastup

Proslavljeni ruski dirigent Valerij Gergijev, inače prijatelj i veliki podržavatelj Vladimira Putina, neće nastupiti s Bečkom filharmonijom ovog vikenda u Carnegie Hallu u New Yorku. "Ova promjena je napravljena zbog nedavnih događaja u svijetu", rekla je za Associated Press glasnogovornica Carnegie Halla Synneve Carlino.

Gergijev je trebao, naime, ravnati orkestrom u tri izvedbe u Carnegie Hallu počev od petka 25. veljače 2022. u sklopu petodnevne koncertne turneje po SAD-u, no nakon ruske invazije na Ukrajinu izgleda da se to neće dogoditi. Prema web stranici Carnegie Halla, orkestrom će sada ravnati kanadski dirigent Yannick Nézet-Séguin, koji je trenutno glazbeni direktor Metropolitan opere.

A još prije par dana ravnatelj Bečke filharmonije izjavio je u New York Timesu da će Gergijev nastupiti u Carnegie Hallu te da je on izvođač, a ne političar. Podršku je Gergijev dobio i od direktora Carnegie Halla. No događaji u Ukrajini, izgleda, natjerali su ih da promijene planove s ruskom zvijezdom.

Zajednička "last minute" objava kako Gergijev neće nastupiti uslijedila je nakon brojnih pritisaka i na orkestar i na dvoranu proteklih dana. Još uoči ruske invazije na Ukrajinu krenuli su protesti zbog nadolazećih koncerata ruskog dirigenta u Carnegie Hallu, a planiran je bio još jedan prosvjed u petak navečer, no zbog promjena programa otkazan je. Na Twitteru su pak aktivisti započeli kampanju s hashtagom #CancelGergiev.

Gergijev nije jedini 'otkazan'

No Gergijev nije jedini Rus koji neće nastupiti u Carnegie Hallu. I pijanist Denis Matsuev, koji je također glasno podržavao predsjednika Putina, u petak je, također s Bečkom filharmonijom, trebao izvesti Rahmanjinovljev Koncert za klavir br. 2. Međutim, web stranica Carnegie Halla javlja da pijanist za ovaj koncert tek treba biti objavljen.

I Gergijev i Matsuev bili su inače dio grupe istaknutih ruskih umjetnika i kulturnih djelatnika koji su potpisali otvoreno pismo potpore politici predsjednika Putina da napadne Ukrajinu i nasilno pripoji Krim u ožujku 2014. Gergijev koji je intendant i umjetnički ravnatelj Marijinskog kazališta iste je godine dao i intervju u kojem je opravdavao Putinovu intervenciju u Ukrajini. Pojavio se i u spotu za Putinovu predsjedničku kampanju 2012. godine.

A potez Carnegie Halla uslijedio je nakon što je milanska La Scala poslala službeni dopis Gergijevu tražeći od njega izjavu u kojoj će se založiti za mir u Ukrajini, inače mu neće biti dopušteno da dirigira operom "Pikova dama" Petra Iljiča Čajkovskog u ožujku.

"U La Scali imamo Pikovu damu pod ravnanjem Valeryja Gergieva koji je mnogo puta izjavio svoju bliskost s Putinom. Tražimo od njega da jasno iznese svoj stav protiv ove invazije i ako to ne učini, bit ćemo prisiljeni odustati od suradnje s njim", izjavio je Giuseppe Sala, gradonačelnik Milana, koji je ujedno i predsjednik La Scale, nakon što su Rusi napali Ukrajinu i samo dan nakon premijere. Gergiev je, naime, tom operom ravnao 23. veljače, večer prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, no već se tada uoči izvedbe iz publike mogao čuti pokoji "Buuu", a jedna je osoba iz lože dirigentu doviknula "Vattene! (Otiđi!)".

Gergijev bi u tom kazalištu trebao imati nastup 5. ožujka, no prema zadnjim izjavama glasnogovornika La Scale u petak, ukoliko maestro ne zauzme jasan stav protiv ruske invazije na Ukrajinu, u Milanu više neće dirigirati.

"Još uvijek čekamo njegov odgovor. Ukoliko se ne izjasni na našu molbu bit ćemo prisiljeni naći drugog dirigenta", poručili su iz la Scale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:55