PROPAO PLAN

Slovenci ipak neće nastupiti u Ukrajini, iz Kijeva su ih tražili da se izjasne ‘da su svi Rusi loši‘

Milan Fras, Laibach

 Joe Klamar/Afp
Laibach će gostovati 14. travnja u Zagrebu u Tvornici kulture, u sklopu europske turneje. Koncert se u Ukrajini trebao zvati Eurovision

Koncert grupe Laibach u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, koji je bio najavljen za 31. ožujka, otkazan je. Grupa je danas za Slovensku tiskovnu agenciju (STA) potvrdila da je organizator otkazao koncert u nedjelju jer je ta najava izazvala previše kontroverzi u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je grupa navela za STA, od njih se kategorički tražilo da se doslovno izjasne kako su svi Rusi loši i kako je sva ruska umjetnost bezvrijedna, na što oni naravno nisu pristali.

"Lokalni organizator koncerta objavio je na jednoj od društvenih mreža da je koncert otkazan zbog žestokih polemika oko stavova grupe o uzrocima rata u Ukrajini. Kako bismo spriječili nepotrebno dijeljenje Ukrajinaca na različite tabore i otklonili uzrok razdora, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Bel Etageu", objavio je organizator na Facebooku. Obustavljena je i prodaja ulaznica za koncert na web stranici concert.ua.

Kako smo već ranije pisali, najavljeni koncert Laibacha u Kijevu izazvao brojne polemike na Facebooku zbog stavova grupe o uzrocima rata u Ukrajini, zbog čega su oni bili prinuđeni objaviti svoje obraćanje, de facto ispriku, ukrajinskokm narodu. No, to nije pomoglo.

"Iako je bend iskazao potporu Ukrajini i Ukrajincima te osudio ruski režim, velik dio publike kategorički se usprotivio dolasku Laibacha", objavio je u nedjelju na Facebooku Bel Etage Music Hall. Kako su napisali, sada nije pravo vrijeme za koncert.

Ukrajince su uznemirile tvrdnje grupe Laibach da je sadašnji rat geopolitički sukob između Rusije i SAD-a na teritoriju Ukrajine. Sukob je "ciničan proxy rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala (vojna industrija, itd.)", objasnila je grupa za britanski The Guardian najavljujući koncert u glavnom gradu Ukrajine.

Upravo je potonje mnoge Ukrajince u komentarima na Facebooku podsjetilo na rusku državnu propagandu, koja posebno aktualnu "vojnu specijalnu operaciju" prikazuje kao rat u Ukrajini, službena Moskva karakterizira kao sukob s NATO-om, a Ukrajinu prikazuje kao marioneta Zapada, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon negativnih komentara u Ukrajini, grupa Laibach je prije tri dana na Facebooku objavila da u Ukrajinu ne dolaze "biti prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, nego kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu". Ujedno su istaknuli kako "neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjima, nikada nisu imale za cilj da Vas na bilo koji način povrijede ili umanje važnost vaše pravedničke borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se rješavati oružanim napadom i političkim huškanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i osudili rusku agresiju u ovaj rat u svim intervjuima. Nemojte se zavaravati – mi volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost (...) Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine svim smo srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda, koji – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijat - bore se dostojanstveno protiv jačeg neprijatelja (...)", objavio je bend Laibach, dodavši kako koncertom u Kijevu slijede zov srca, a ne razuma.

Laibach inače u Tvornicu kulture u Zagreb dolaze 14. travnja. Nastup se događa u sklopu velike europske turneje “Love Is Still Alive”, a ove zime uoči ZG koncerta Laibach će se nastupati u Skandinaviji kao i Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji.

Izdanje “Love is Still Alive” nastavlja se na “Iron Sky - The Coming Race” film, koji završava uništenjem našeg planeta i Mjeseca. Tada kreće egzodus posljednih preživjelih Zemljana koji su prisiljeni tražiti novi planet za život. Ciljaju na Mars, ali nisu sigurni da će do tamo doći. Uradak prati putovanje kroz Sunčev sustav, ali je i putovanje kroz glazbene žanrove zadnjih desetljeća. Mediji za izdanje kažu da odiše vibrom starog countryja ili nevjerojatnih šlagera i zapada. Objavljen je kao nastavak na glazbu iz filma, a bend planira objaviti i video igru na istu temu.

Nastup u Ukrajini trebao se zvati Eurovision, jer se Eurovizija nije mogla održati u ovoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:03