Hrvatski barokni ansambl

Slušali smo jedinstven koncert glazbe koju su pisali Bach, ali i njegovi preci i potomci

Sonja Runja, alt operna pjevačica

 Nera Simic/
Umjetnički nositelj programa, ugledni finski glazbenik, čembalist Aapo Häkkinen, bio je jamstvo izvrsnoj svirci

Kada je riječ o obitelji Bach, notorna je činjenica da je od ukupno dvadesetero djece, koliko ih je Johann Sebastian imao, netko morao slijediti oca skladatelja.

Zrna njegova talenta uz obligatni pedagoški odgoj dobila su trojica sinova postavši poznata u svom vremenu, ali niti jedan nije dosegnuo očev genij. No manje je znano da genijalni otac povijesno nije bio rodonačelnik dinastije, ali je složio rodoslovlje svih obiteljskih glazbenika prije njega poznato kao Starobahovski arhiv. Zato je Hrvatski barokni ansambl svoj prvi ovogodišnji koncert 19. siječnja jednostavno nazvao "Obitelj Bach", predstavivši uz obligatnu glazbu Johanna Sebastiana i onu starijeg rođaka Johanna Christopha te jednog od sinova Wilhelma Friedemanna.

Umjetnički nositelj programa, ugledni finski glazbenik Aapo Häkkinen bio je jamstvo izvrsnoj svirci našeg ansambla koja se na kraju pretvorila u slavlje generacijski ulančane barokne glazbe koja je, ako i nije bila genijalna, ostavila trajne tragove do Johanna Sebastiana i nakon njega.

Ponajprije ona sinovljeva u prelijepom Koncertu za dva čembala i gudače u Es-duru F.46, dirljivo senzibilna i virtuozna u delikatnoj izvedbi solista Häkkinena i našeg Pavla Mašića uz radosno suglasje cijeloga ansambla. Sebastianov pak popularni Koncert za čembalo i gudače u d-molu BWV 1052, opet s blistavim orkestrom i sjajnim Fincem, može se uvijek slušati s blaženim osmijehom!

Najstariji Bach u ovom programu, Sebastianov predak Johann Christoph predstavljen je jednim vokalnim Lamentom koji je kao i ulomak iz jedne od brojnih Sebastianovih kantata izvela danas sve traženija u svijetu baroka Sonja Runje.

Odlikuje ju prvorazredna vokalna tehnika i iskričavo živa interpretacija, kao i perfektan izgovor njemačkoga jezika, ali ne i altovski raspon glasa koji nije uspijevao zvukovno artikulirati duboke tonove Lamenta.

U svemu, obitelj Bach nepresušni je izvor u kojem je još mnogo toga nepoznato. Zato je HRBA toliko dragocjena jer slijedi svjetska otkrića, obogaćujući ovaj rijetki hrvatski glazbeni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:38