DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ

Smijenjeni ravnatelj Lisinskog odgovorio Tomaševiću: ‘Odluka više govori o njemu... Manipulacije i obmane nisu naša liga!‘

Dražen Siriščević

 Darko Tomas/
Goran Končar, predsjednik Uprave Lisinskog: ‘Mišljenje je donijeto zbog utvrđenih kršenja zakona i statuta Ustanove‘

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da će prihvatiti prijedlog Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te razriješiti ravnatelja Dražena Siriščevića zbog niza nepravilnosti u radu, prenio je Jutarnji.

Rekao je da od pet članova Upravnoga vijeća nitko nije glasao protiv smjene ravnatelja. "Četiri su glasa bila za i jedan suzdržan. Mislim da to dovoljno govori o tome da su tu odnosi narušeni i da ove nepravilnosti ozbiljno ugrožavaju samo funkcioniranje ustanove", zaključio je gradonačelnik.

"Odluka gradonačelnika o mojem razrješenju s mjesta ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i cijeli postupak koji se vodio do te odluke više govori o njemu i njima nego o meni, mojemu radu i poslovanju. Nitko nikada neće moći izbrisati, sakriti ili zatajiti postignute rezultate i još jednom koristim priliku zahvaliti svima koji su mi pomogli do uspješnih rezultata doći. Izvrsnost je bila i ostat će naša liga. Manipulacije i obmane, nikada!", komentirao je Siriščević gradonačelnikovu odluku.

Razvoj događaja komentirao je i predsjednik Uprave Lisinskog Goran Končar, kojem je fokus, naglašava, na Dvorani, a ne na smjeni ravnatelja.

"Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog jedina je velika koncertna dvorana u Hrvatskoj te je time zaštita njena identiteta od posebnog značaja. Riječ je o značajnoj ustanovi koja ne podrazumijeva samo produkciju, koja je publici najvažnija, već i brigu o održavanju, obnovi, nakladničkoj djelatnosti i drugim aspektima. Zaposlenici dolaze i odlaze, no bitno je Dvoranu sačuvati kako bi u budućnosti mogla kvalitetno funkcionirati. Svatko snosi odgovornost za svoj rad, a posebno ljudi na glavnim pozicijama. O smjeni ravnatelja bit će puno pitanja i različitih mišljenja, no najvažniji su Dvorana i postupanje prema statutu i zakonima."

Končar je pritom kontekstualizirao mišljenje koje je Upravno vijeće Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na sjednici održanoj 15. veljače 2023. godine dalo gradonačelniku Grada Zagreba.

"Mišljenje je donijeto zbog utvrđenih kršenja zakona i statuta Ustanove.

Statut Ustanove propisuje da Ustanova obavlja djelatnost na temelju godišnjeg programa rada i razvoja koji je ravnatelj dužan podnijeti Upravnom vijeću na usvajanje. Ravnatelj je Upravnom vijeću dužan podnositi i izvješće o radu i poslovanju. Ni jedan ni drugi dokument godinama nije podnesen Upravnom vijeću, čime je ravnatelj prekršio Statut Ustanove.

Utvrđeno je i postupanje protivno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara jer je ravnatelj dao nalog da se izvede niz zahvata u unutarnjem prostoru Koncertne dvorane, poput građevinskih radova, radova rekonstrukcije i postavljanja fiksne opreme, suprotno Zakonu i bez traženja zakonom propisanoga prethodnog odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Odobrenje je traženo tek po završetku svih radova, i u situaciji kad je Zavod donio rješenje o privremenoj obustavi građevinskih radova te izdao Stručno mišljenje kojim je utvrdio da zahvati nisu prihvatljivi. Ustanova se na navedeno rješenje Zavoda žalila Ministarstvu kulture i medija koje je žalbu odbilo kao neosnovanu.

Uz to, Državni ured za reviziju naložio je Ustanovi da za dodjelu besplatnih ulaznica treba jasno definirati kriterije te odrediti broj besplatnih ulaznica za pojedinačnu priredbu i u odobrenjima navesti točne podatke kome se dodjeljuju besplatne ulaznice, što se nije dogodilo", rekao je Končar.

Tko je Dražen Siriščević?

Prije no što je došao na spomenutu poziciji, Siriščević je mnogima bio najpoznatiji kao urednik i voditelj kultne emisije "Opera box". Rođen je u Rijeci 17. listopada 1958. godine. Na stranicama Zagreb.hr može se pronaći kako je komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija piše eseje o kazalištu i glazbi, za tisak i radio.

Na Hrvatskoj radioteleviziji počinje raditi sredinom 80-ih kao scenarist i voditelj, a onda i kao urednik i redatelj. Bio je urednik Redakcije ozbiljne glazbe, Dramskog programa i Umjetničkog programa HRT-a. Pokretač je i tradicionalnog dobrotvornog koncerta Opera pod zvijezdama, koji još od 2003. u organizaciji HRT-a ugošćuje najpoznatije inozemne i hrvatske operne i koncertne umjetnike na najvećoj otvorenoj pozornici grada Zagreba, na Šalati.

Autor je brojnih televizijskih emisija o glazbenome kazalištu. Najpoznatiji je serijal posvećen opernoj umjetnosti Opera box, emisija koja se već 23 godine redovito prikazuje u programu HRT-a. Za Hrvatsku televiziju režirao je više od 200 opernih i koncertnih.nastupa hrvatskih i inozemnih umjetnika i ansambala.

Kao producent, realizirao niz koncerata domaćih i svjetskih glazbenih umjetnika. Kao televizijski redatelj surađuje s inozemnim televizijskim kućama. Godine 1994., u vrijeme najvećih ratnih razaranja, u Sarajevu režira eurovizijski prijenos Mozartova Requiem-a, u kojemu su uz sarajevske glazbenike nastupili Z.Mehta, J.Carreras, R.Raimondi... lste godine na poziv festivala Arena di Verona, za talijansku televiziju RAl, režira spektakl Gala Domingo u kojemu je P.Domingo nastupio u ulomcima iz triju opera: La Boheme, Aida i Otella. 1995. godine, u veronskoj Areni režira sličnu televizijsku produkciju posvećenu J. Carrerasu, Gala Carreras s ulomcima iz opera: Lucia di Lammermoor, Carmen i Aida. U razdoblju od 2004. - 2005. godine bio je pomoćnik ministra za međunarodnu kulturnu suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova RH. Od 2009. godine ravnatelj je Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:07