USKORO U LISINSKOM

SOFIJSKA FILHARMONIJA PRVI PUT U ZAGREBU Klasičari koji surađuju sa Stingom, a njihov dirigent je jedan od najtalentiranijih suvremenih glazbenika

 Promo

Sofijska filharmonija nastupit će u Lisinskom 7. prosinca.

S njima su surađivali veliki dirigenti kao Uroš Lajovic, Leopold Hager te niz svjetski proslavljenih umjetničkih osobnosti kao što su Dmitrij Šostakovič, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovič, Yoko Sato, Julian Rahlin i mnogi drugi. Široj su publici poznati po suradnji na projektima s pop i rock glazbenicima poput Stinga, grupe Bee Gees, Manowar i Deep Purple.

Ovo im je prvi put da će nastupiti u Zagrebu, i to s glazbenim ravnateljem Najdenom Todorovim koji će ravnati Devetom simfonijom u e-molu, op. 95, “Iz novog svijeta” A. Dvoraka; Baletnom suitom “Žar-ptica” I. Stravinskog te Bugarskom rapsodijom “Vardar”, op. 16. P. Vladigerova.

Sofijska filharmonija, podsjetimo, postoji od 1928. godine te od prve međunarodne turneje, održane 1939., grade međunarodnu reputaciju. Njihova opsežna diskografija obuhvaća izdanja za etikete kao što su Balkanton, Gega, Naxos, Koch, Mega, Capriccio i dr.

Dirigent Najden Todorov ubraja se u neke od najtalentiranijih suvremenih glazbenika. Prvi je put nastupio kao dirigent kao šesnaestogodišnji student Glazbene škole Dobrin Petkov.

Sa Sofijskom filharmonijom prvi je put nastupio 2001. godine te je od koncertne sezone 2004./2005. postao stalni gostujući dirigent, a od 2017. je direktor Sofijske filharmonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:23