TEŠKA BOLEST

ŠOK U SVIJETU GLAZBE, UMRO PRODIGY! Njegova borba za život trajala je od rođenja, posljednji koncert odradio je u Las Vegasu...

Prodigy (centralno)
 Lucas Jackson/File Photo / REUTERS

Njujorški reper i jedna polovica proslavljene grupe Mobb Deep Prodigy preminuo je u utorak u Las Vegasu 43. godini života.

'S velikom tugom i nevjericom potvrđujemo da je preminuo naš dragi prijatelj Albert Johnson, poznatiji pod imenom Prodigy iz njujorškog rap dua Mobb Deep', stoji u izjavi Prodigyjeve djelatnice odnosa s javnošću Roberte Magrini.

'Prodigy je prije nekoliko dana nakon koncerta Mobb Deepa u Las Vegasu hospitaliziran zbog komplikacija oko drepanocitoze od koje boluje. Kao što većina obožavatelja zna, on se s tom bolešću bori od rođenja. Točan uzrok smrti još nije utvrđen. Želimo se također zahvaliti svima zbog poštivanja privatnosti obitelji.'

Rapper Prodigy of the group
Lucas Jackson / REUTERS
Prodigy

Prodigy i drugi član grupe Mobb Deep Havoc odrasli su u njujorškom kvartu Queens te su u rapu probili zahvaljujući sirovom zvuku karakterističkom za izvođače s istočne obale Sjedinjenih Američkih Država.

Prodigy i Havoc su 1992. godine izdali svoj prvi demo pod imenom Poetical Prophets, a kao Mobb Deep su debitirali 1993. godine s pločom Juvenile Hell.

Svoje mjesto među najboljim reperima svih vremena zacementirali su izdanjem 'The Infamous' iz 1995. godine. Na toj se ploči mogu naći neki od njihovih najvećih hitova kao što su 'Survival of the Fittest', 'Temperature's Rising' i vjerojatno njihova najpoznatija pjesma, legendarni 'Shook Ones Pt. II'. Časopis Rolling Stone tu je pjesmu proglasio 35. najboljom rap pjesmom svih vremena, dok ju je Pitchfork proglasio 25. najboljom pjesmom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Complex je glazbenu podlogu pjesme 'Shook Ones Pt. II' proglasio trećom najboljom svih vremena. Ispred nje su se plasirale samo podloge za pjesme 'Nuthin' But a 'G' Thang' i 'The Message'. Billboard ju je stavio na peto mjesto najboljih glazbenih podloga u povijesti rap glazbe.

Mobb Deep je tijekom svoje karijere izdao osam albuma, od kojih je posljednji, 'The Infamous Mobb Deep', izašao 2014. godine. Grupa je tijekom svoje karijere prodala više od tri milijuna albuma.

Prodigy je 2000. godine započeo i svoju solo karijeru te je izdao debitantski album 'H.N.I.C.' (skraćeno od Head Nigga In Charge). Nakon svog debija Prodigy je kao solo izvođač izdao još sedam albuma.

Tužna vijest o smrti jednog od najcjenjenijih repera svih vremena nagnala je njegove kolege i suradnike da putem društvenih mreža oproste od velikana rapa. Havoc, Nas, Lil Wayne, Ghostface Killah, Q-Tip, Method Man, Wiz Khalifa, Nicki Minaj, Big Boi i Questlove samo su neki od onih koji su odali počast prerano otišlom majstoru rima.

Forever

A post shared by Havoc of Mobb Deep (@mobbdeephavoc) on

Family. We Mobb Deep 4 Ever. RIP PRODIGY

A post shared by Nasir Jones (@nas) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:27