ONLINE KONCERT

Spektakl u riječkoj ribarnici uz kultni alternativni bend Grč i Simfonijski orkestar

Kultni riječki alternativni bend Grč
 Dominik Grdić
Ovu audiovizualnu atrakciju publika će moći pratiti na YouTube kanalu Kanala Ri te preko web stranice Rijeke 2020

U riječkoj ribarnici večeras, s početkom u 22 sata, nastupit će kultni riječki alternativni bend Grč, u pratnji Riječkog simfonijskog orkestra, a ovu audiovizualnu atrakciju, koja je dio programa zatvaranja Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, publika će, zbog važećih epidemioloških mjera, moći pratiti na YouTube kanalu Kanala Ri te preko web stranice Rijeke 2020.

Grč postoji od 1982., tako da se iduće godine navršava 4 desetljeća djelovanja tog benda, koji je stvarao i nastupao u različitim inkarnacijama, a njegova je konstanta frontmen i tekstopisac Zoran Štajduhar Zoff, umjetnik koji je šokirao i pomicao granice rock nastupa te danas uživa status neke vrste ikone riječke glazbene scene. Za Grč su karakteristični prilično brutalni, mračni, apokaliptični tekstovi, kojima Zoff kritizira društvenu zbilju, kao i scenska uprizorenja koja u pravilu uključuju heavy metal ikonografiju, sjekire i tranširanje mesa, a bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako njihov zvuk, baziran na distorziranim električnim gitarama i teškim rifovima, funkcionira u spoju s orkestrom specijaliziranim za klasičnu glazbu.

U suite formi bit će izvedeno 8 pjesama Grča iz svih faza njihove karijere, za čije je aranžmane i orkestraciju zaslužan dirigent koncerta Zoran Majstorović. U ovoj postavi Grča zasvirat će Orijen Modrušan i Igor Stevanović na gitari, Borna Padovan na bas gitari i Borna Šućurović na bubnju, a kao gošća, pridružit će im se riječka umjetnica, glazbenica i inženjerka zvuka Ana Jurčić, i to u izvedbi "Jame", obrade istoimene poeme Ivana Gorana Kovačića.

Ribarnica, koja je riječki landmark, već je u nekoliko navrata poslužila kao kulisa za kulturne događaje, a u sklopu EPK, ondje je postavljena i trajna audiovizualna umjetnička instalacija "Meštri", autora Pavela Mrkusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:07