LUDNICA U DALMACIJI

Split pred spektaklom godine: Resnik okupiran, kaos na cestama, taksisti opasno ‘deru‘

‘Nakon festivala idemo u đir po otocima gdje nastavljamo odmor‘, poručuju mladi Nizozemci

 Vladimir Dugandžić/cropix
Pogledajte fotografije koje najbolje govore o gužvi koja vlada na prilazima Splitu

Početak festivala "Ultra Europe" poklopio se s najprometnijim ljetnim tjednima, pa se Slobodna Dalmacija zaputila do zračne luke na kaštelanskom Resniku i iz prve ruke se uvjerila kako funkcionira prihvat brojnih putnika koji su Split i okolicu odabrali kao destinaciju za svoj odmor.

Teško će se više u objektivu fotoreportera zabilježiti nenormalne gužve iz vremena kada je na aerodromu vladalo stanje "čovjek na čovjeku", jer, ruku na srce, novu terminalsku zgradu uistinu nije lako napuniti. Kako zbog prostornih kapaciteta koji su nemjerljivi s ranijima, ali i ekipiranosti i organizacije posla.

image

Zračna luka Resnik

Vladimir Dugandžić/cropix

Zrakoplovi u Kaštela slijeću kao na traci, partijaneri pristižu sa svih strana svijeta, a među njima je i mlada ekipa iz Amsterdama koja će na našoj obali guštati dva tjedna.

– Bili smo ovdje prije tri godine i ostali smo oduševljeni kad smo ugledali novu zračnu luku. Prelijepi objekt. Idemo na "Ultru" i očekujemo nezaboravno partijanje, a posebno zbog pandemije koja nas je vezala za kuću tijekom zadnje dvije godine.

image

Zračna luka Resnik

Vladimir Dugandžić/cropix

Nakon festivala idemo u đir po otocima gdje nastavljamo odmor. Hrvatska je super, volimo Hrvatsku. Hrvatskaaaaa – mašući su kazali Jenny, Mary, Tom i Andrej iz Nizozemske za Slobodnu Dalmaciju.

I dok gosti stižu i kroče prema Splitu, aerodromske brojke je sumirao Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke, u društvu kolega Mate Melvana i Ante Teklića. Godina već sada pokazuje odlične brojke, a do 31. prosinca očekuje se čak 2,5 milijuna putnika.

– U srpnju s "Ultrom", ali i bez nje imamo najveći promet, a gosti koji idu na festival dolaze tjedan dana ranije i ostaju tjedan iza njega. Na aerodromu funkcioniramo bez ikakvih problema, tek poteškoće nastaju zbog izgubljene prtljage za što nismo krivi, ali gostima moramo riješiti problem, što i radimo.

Prošlog vikenda smo imali 50 tisuća putnika i 170 zrakoplova, a ovog vikenda očekujemo ih 200. Približavamo se našim maksimalnim kapacitetima, a to je oko 30 tisuća putnika dnevno.

Kao što vidite, putnici stižu leva-leva, jer u ovo doba godine nema vikenda, svaki dan je vikend – istaknuo je Bilas.

image

Zračna luka Resnik

Vladimir Dugandžić/cropix

Na pitanje hoće li se osjetiti pad broja dolazaka zbog brojnih problema diljem europskih zračnih luka u kojima radnici posljednjih dana štrajkaju, a u nekima muke muče s nedostatkom zaposlenika, direktorov pomoćnik odgovara kako se radi o dva do tri zrakoplova manje u Kaštelima i dodaje kako se to neće odraziti na ukupan broj dolazaka.

I na kraju vidljivo je da ruke trljaju svi, a posebno taksisti koji doslovno ne staju s vožnjama na relaciji Zračna luka – Split, a naplaćuju ih po "masnim" cijenama.

Policija najavljuje svoju nazočnost na ULTRI i oko nje

Splitska je policija priopćila kako će tijekom petka, subote i nedjelje zbog održavanja ULTRA Europe 2022. u Parku Mladeži obavljati osiguranje tog javnog okupljanja.

Poručuju da će nadgledati sigurnosno interesantne lokacije na području Splita, gdje se može očekivati okupljanje većeg broja građana ovisno o kretanju i okupljanju posjetitelja.

Tako će u ta tri dana vrijediti posebna regulacija prometa od 19.30 do 6.30 sati, kada će redarska služba zajedno s policijskim službenicima uspostaviti blokadne punktove u užoj zoni sportskog kompleksa.

Za sav će promet biti zatvorena Ulica Hrvatske mornarice od raskrižja s ulicom Domovinskog rata do raskrižja s ulicom Ante Starčevića, Ulica Mike Tripala od križanja s Putom Supavla do raskrižja s ulicama Velimira Terzića i Put Brodarice, te Ulica Put Brodarice.

Tijekom privremenog zatvaranja prometnica promet će biti omogućen autobusima javnog gradskog prijevoza, vozilima stanara, vozilima žurnih službi i taxi vozila.

Obzirom na potrebu zatvaranja cesta uz mjesto održavanja javnog okupljanja, a u ovom je trenutku povećani broj turista u gradu radi čega je intenzivniji i cestovni promet, policija napominje kako su od petka do nedjelje u vremenu od 19.30 do 6 sati mogući zastoji i gužve u prometu, posebno na prometnicama prema Marjanskom tunelu i na području Spinuta i Lovreta.

Izbjegavanje prometa u užoj zoni centra grada

"Savjetujemo građane da od petka do nedjelje, posebno u vrijeme najvećeg intenziteta prometa izbjegavaju prometovanje u užoj zoni centra grada i koriste alternativne pravce. S obzirom na očekivani povećani intenzitet prometa, molimo građane za dodatno strpljenje i da na terenu prate upute i zapovijedi policijskih službenika", poručuje policija.

Dodatno ukazuju na parkiranje vozila, u cilju neometanog pristupa vozila žurnih službi širem prostoru javnog okupljanja i protočnosti prometa, te pozivaju građane da se pridržavaju propisa vezanih uz parkiranje osobnih vozila, te da ih ostavljaju i parkiraju isključivo na mjestima koja su za to predviđena, jer će u suprotnom biti uklonjena sukladno zakonu.

Posjetiteljima savjetuju da na javno okupljanje sa sobom ne nose vrijedne predmete, novac i predmete kao što su mobiteli i tehnika, te da novčanike i osobne dokumente stalno drže pod nadzorom kako bi izbjegli mogućnost gubitka ili krađe.

Policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije i za vrijeme održavanja javnog okupljanja obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima. Molimo građane i posjetitelje javnog okupljanja da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika, kako u prometu tako i na stadionu, poručuje policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:48