GLAZBA

SPLITSKA HIP-HOP SCENA UDRUŽILA SNAGE Vojko V: 'Zbog TBF-a se i bavim glazbom, a sada imam svu slobodu'

 

Prvim izdanjem hip-hop festivala Rap’n’Valamar, koji će se u petak održati u kampu Solitudo, Dubrovnik je očito poželio odati počast splitskoj hip-hop sceni jer su glavne zvijezde ovog jednodnevnog događanja dva najzvučnija imena splitskog rapa.

solo vode Naravno, radi se o veteranima, legendarnom TBF-u i Vojku V, koji je ulaskom u solo vode svojim singlovima osvojio doslovno sve generacije, pa su stihovi njegovih hitova “Kako to”, “Ne može”, “Zovi čovika” ili pak “Pasta Italiana” postali dio svakodnevne komunikacije.

- Bio sam s mojim bivšim bendovima više puta u Dubrovniku i Konavlima i svaki put je bilo super, pa mislim da ni petak neće biti iznimka, iako mi je ovo prvi put da tamo nastupam solo.

Za festival spremam svoj standardni set s DJ Vrhom, no nećete me vidjeti u kostimiranom izdanju s perikom, jer to je bilo samo za koncert u Domu sportova, a sad je to već tradicionalno obična crna majica.

Preskupi su to outfiti - najavljuje Vojko V, usput dodajući kako mu se na nastupu neće pridružiti ni Tonči Huljić, s kojim je surađivao na pjesmi “Pasta Italiana”.

Umag, 240519.
U umaskom Stella Marisu odrzava se Sea Star festival.
Na fotografiji: na Addiko Tesla pozornici nastupio je Vojko V.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Dubrovački nastup na Babinom kuku ovih splitskih rap velikana nije prvo dijeljenje pozornice između TBF-a i Vojka V, jer ovog su se ljeta susreli već par puta, između ostalog i na festivalu u Prijedoru.

A iako bi to publika možda i priželjkivala, na bini neće imati i zajednički dio programa, pa je druženje među hip-hoperima izgledno tek u hotelu nakon nastupa.

- Ako me pitate što spremamo, mogu reći da je u ovom trenutku u pitanju gregada. Ma, bit će to presjek naše karijere. A što se tiče mogućeg zajedničkog dijela koncerta, toga neće biti. Iako je Vojko iskusni freestyler, nama teško da tko dođe na binu - objašnjava Luka Barbić iz TBF-a.

Odlazak u studio

Za rap glazbenike u svijetu poznata je činjenica da postoji antagonizam, posebno u SAD-u, gdje je postojala podjela na istočnu i zapadnu obalu, no kod Splićana to nije slučaj.

- Postoji kompetitivnost, ali nema incidenata. A što se TBF-a tiče, moram priznati da vjerojatno ne bih ni počeo s glazbom da nije bilo njihovog prvog albuma, koji i danas smatram najdražim hrvatskim rap albumom - kaže Vojko V.

Sličnu teoriju ima i Luka iz TBF-a. - Mi smo ta starija generacija, pa među mlađima postoji neki respekt prema nama, a mi s druge strane cijenimo što oni rade. Ma, nema tu neke mržnje ni antagonizma između nikoga na splitskoj sceni - smatra Luka.

Zajedničko TBF-u i Vojku V je i to što njihovi brojni obožavatelji s obje strane na jesen mogu očekivati novi singl. TBF će tako svojoj publici nakon nešto više od godinu dana, tijekom koje su i Mladen i Saša imali izlete sa strane, pokazati što su “skuhali” u studiju, a Vojko V već lagano slaže novi materijal za novi album.

- Nama će nastup u Dubrovniku biti posljednji koncert ljetne sezone, a onda ćemo se malo odmoriti, pa povratak u studio, gdje ćemo dovršiti ono na čemu smo prije ljeta počeli raditi. Ipak, ne bismo još htjeli govoriti o novom albumu.

Polako - napominje Luka. A do zatvaranja u studio i rada na svom drugom albumu, Vojko će pričekati kraj godine.

Spektakl

- Čeka me još desetak koncerata do kraja godine, a onda se zatvaram u studio i počinjem raditi na albumu - otkriva Vojko V.

Na pitanje hoće li Vojko na koncert možda povesti i svog jednogodišnjeg sinčića Petra, kratko je prokomentirao da je ipak još malo prerano.

I dok TBF već 20 godina uspješno djeluje zajedno, Vojko V uspješnu je karijeru imao i u bendu Dječaci, koji je i osnovao i koji je na domaćoj rap sceni imao izniman uspjeh, a bio je dio i Kiše metaka.

Prije godinu i pol odlučio se na solo karijeru i vrlo brzo stekao status najpopularnijeg domaćeg repera. Iako bend uvijek nudi svojevrsnu sigurnost, Vojko otkriva kako niti u jednom trenu nije požalio što se otisnuo u samostalne vode.

- Stvarno nikad nisam požalio zbog te odluke. Kao solo igrač imam puno veću kreativnu slobodu, ali i odgovornost, i kad su u pitanju koncerti, albumi i pjesme. Ali, sigurno je da ćete me odsad gledati isključivo u solo verziji - zaključio je Vojko V.

U svakom slučaju, u Dubrovniku u petak slijedi pravi rap spektakl glavnih predstavnika splitske scene za koji će se sigurno tražiti karta više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:00