SVAĐA

Spor oko autorskih prava: Davor Sučić i ‘Zabranjeno pušenje‘ zabranili korištenje pjesama svog benda!


Koncert benda Zabranjeno pušenje u punom Hala Parku.
Na fotografiji: Sejo Sexson

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix
Rock bend izvođačima Neli Krajliću i Stefanu Milenkoviću izričito je zabranilo korištenje Sučićevih glazbenih djela

Bosanskohercegovačka rock grupa "Zabranjeno pušenje" putem službenog je priopćenja bivšem članu grupe Neli Karajliću te izvođaču Stefanu Milenkoviću zabranila korištenje glazbe autora Davora Sučića. Priopćenje dolazi uoči lipanjskog nastupa spomenutih izvođača naziva ‘Rock El Clasico‘ u Hala Parku u Zagrebu. Prema najavi, Karajlić i Milenković su nastup zamislili kao kombinaciju rock i klasične glazbe.

Prenosimo priopćenje "Zabranjenog pušenja":

"Obavještavamo medije, izdavače i organizatore glazbenih događaja da se po nalogu i na zahtjev autora, managementa i izdavača autorskih djela grupe "Zabranjeno pušenje", izričito zabranjuje izvođačima Stefanu Milenkoviću i Nenadu Jankoviću bilo kakav način korištenja glazbenih djela, a osobito javno izvođenje na koncertima i priopćavanje javnosti putem bilo koje vrste medija, kojih je autor Davor Sučić upisan u bazu autora HDS ZAMP-a.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja nositelja prava Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela "Zabranjenog pušenja", uz sumnju da je prava na tim djelima nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim osobama ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u suradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, preradio djela odnosno izmijenio i prearanžirao izvorna glazbena djela "Zabranjenog pušenja" u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja autora i većinskih nositelja prava te uz potpunu izmjenu originalnog duha, izričaja i estetike djela koje je koristio.

Zbog svega navedenog "Zabranjeno pušenje" i autor Davor Sučić povlače sve eventualno presumirane dozvole za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i u inozemstvu do ishoda sudskih tužbi za zaštitu članova i autora "Zabranjenog pušenja" od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koji organiziraciju i promoviraju koncerte na kojima se krše tuđa moralna i imovinska autorska i druga prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 01:16