STUDENI U MOČVARI

Stižu Nina Romić i Kaki King, vlasnica nominacije za Zlatni globus te gitaristica koju obožava i Dave Grohl

Nina Romić

 Vanesa Pandzic/CROPIX
Čekaju vas i nastupi beogradskog benda KOIKOI te osvajačica Porina u kategoriji najboljeg etno albuma, zbora Singrlice

Erotic Biljan & His Heretics u četvrtak, 9. studenoga, vraćaju se u Močvaru donijeti novu dozu eksplozivnog garažnog rocka i proslaviti svojih 25 godina. Prije njih večer će zagrijati nizozemski Cloudsurfers. Bend koji je na sceni već 25 godina, koji je odsvirao stotine koncerata i kojeg je neophodno pogledati barem jednom u životu nastao je 1998. spajanjem nekadašnjih Babiesa i Blues Brezmera. Na njihovim službenim kanalima stoji opis kako su bend osnovali članovi dviju grupa od kojih je jedna svirala blues 50-ih, a druga punk rock 70-ih. Našli su se, kako kažu, u sredini s garažnim rockom 60-ih, a od početka svojeg rada do danas ostali su vjerni svojem zvuku.

Svih ovih godina Erotic Biljan & His Heretics svojim energičnim nastupima "odvaljivali" su publiku po mnogim europskim klubovima i festivalima, a nova doza Biljanove gitare, scenskog ludila Jure The Wildmena i ostalih heretika čeka vas u Močvari.

Garage rock, fuzz punk & grungy psych - tri pojma koja su Cloudsurfers odabrali kao objašnjenje svoje glazbe na najbolji način prezentiraju istu. Cloudsurfers su žestoki gitarski bend čiju nevjerojatnu energiju osjetite u velikim količinama prilikom slušanja albuma, a sad ćete sve moći doživjeti i na koncertu u Močvari. Ovaj nizozemski kvintet nema toliko staža poput Erotica, ali od početka karijere nametnuli su se kao jedan od zanimljivijih novih bendova na tamošnjoj sceni, a reputaciju su skupljali na mnogobrojnim koncertima. Prvi album "Don’t Know What Hit Me" objavljen je prije dvije godine, a u rujnu ove godine izašao je njegov nasljednik "Subhuman Essence", vjerojatno najenergičniji i jedan od najluđih albuma.


Dragi ljubitelji glazbe i ča metala, pripremite se za nevjerojatan glazbeni doživljaj jer Po’ Metra Crijeva u subotu, 11. studenoga, dolaze u zagrebačku Močvaru. Što je ča metal? To je spoj nevjerojatnog metala s dušom istarske tradicije. Ova glazba temelji se na istarskoj ljestvici, našem kulturnom blagu, gdje se sopelima izvodi onako kako se to činilo "na tanko i debelo" - dio UNESCO-ve kulturne baštine. Iskustvo koje ne smijete propustiti!

Ovo će biti prvi PMC headlining koncert u Zagrebu i najvažnije - promocija najnovijeg albuma "Boškarin IV". Ovaj album donosi nevjerojatne glazbene trenutke, uključujući dva nagrađivana singla sa spotovima "Čižićka Rapsodija" i "Prokleti Pust". I ne zaboravite, PMC (Po’ Metra Crijeva) poznati su po svojoj nevjerojatnoj izvedbi uživo. Očekujte energiju koja će vas podići i ostaviti bez daha!


Nakon što su u svibnju Vrelo zvuka i ZEZ ostvarili prvu suradnju s koncertima grupa Meridian Brothers i PoiL Ueda, sad se ova sestrinsko-bratska kombinacija koncertnih programa vraća s koncertom srpske ethno-noise senzacije, Lenhart Tapes. Zvučnu diverziju u izvedbi masterminda Vladimira Lenharta na vokalima će pratiti jedna od najpoznatijih pjevačica srpske tradicijske glazbe, Svetlana Spajić, te Zoja Borovčanin iz grupe Lira Vega.

Njihovu glazbu teško je objasniti. Tu sintagmu ćete pročitati u najavama nastupa izvođača koji spajaju različite, često teoretski nespojive glazbene pravce, upotrebljavaju čudne instrumente ili sviraju glazbu različitu od svega što ste dosad čuli. Često se u tim riječima zna pretjerivati, ali kod Lenhart Tapes to nije slučaj, a ova grupa ne da zadovoljava jedan od ovih opisa, nego sva tri.

Lenhart Tapes definitivno spaja različite glazbene pravce jer oni spajaju (ne samo) jugoslavenske folk melodije s industrijskim, noise ritmovima. Ne upotrebljava čudne instrumente, ali sve semplove pri kreiranju glazbe, ali i na live-nastupima koristi s kazeta što ćete u ovo doba rijetko vidjeti, a koliko je njihova glazba različita od svega što ste dosad čuli najbolje opisuje činjenica da je Glitterbeat Records, njihova izdavačka kuća, skovala termin "ethno-noise".

Polovica Lenhart Tapes je Vladimir Lenhart, glazbenik koji je ljubav prema folk glazbi naslijedio od djeda Jána koji je interpretirao slovačke folk pjesme 50-ih godina u Jugoslaviji. No Vladimirova vizija folk glazbe povezana je s pomalo punkerskim pristupom i suludim intervencijama koje radi preko semplova s kazeta koje cijelu tradiciju pretvaraju u moderni zvuk. Drugi dio ovog benda su pjevačice, Tijana Stanković, muzikologinja i violinistica koja je projektu donijela dodatnu dimenziju. Ona je otpjevala većinu pjesama na novom albumu "Dens", a uz nju su sudjelovale i Svetlana Spajić (Pevačka družina, Gordan) te Zoja Borovčanin (Lira Vega).

Lenhart Tapes na albumima zvuče sjajno, a uživo su nevjerojatni. Nedavno su na festivalu Balkan:Most u Veszpremu imali jedan od najzapaženijih nastupa, a njihovu vrijednost prepoznala je i ugledna izdavačka kuća Glitrebeat Records koja će objaviti novi album "Dens" 10. studenoga, a samo tri dana kasnije, u ponedjeljak, 13. studenoga, sve ćete imati priliku gledati uživo u Močvari.


Upravo klub na savskom nasipu bio je mjesto njihovog prvog koncerta u Zagrebu, koji je otvorio put i albumu "Pozivi u stranu" i samom bendu, u čijoj se biografiji nakon toga našlo više od 80 nastupa u više od 15 zemalja. Dvije sezone kasnije, u petak, 17. studenoga, Močvara će biti mjesto na kojem će KOIKOI simbolično zatvoriti turneju koja je pratila uspješan debi i okrenuti se novim pjesmama.

KOIKOI je najlakše nazvati indie-rock bendom, ali u njihovoj glazbi krije se puno više toga. Iz njihove izdavačke kuće Moonlee Records reći će kako bend slušatelje začara "transžanrovskim kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova", a ako se onoj sintagmi indie-rock trebaju dodati još neki "opipljivi" žanrovi, to se može napraviti s pojmovima post-punk, dream-pop ili disco-punk.

Kako god ih nazvali, jedno je jasno - KOIKOI su trenutno jedno od najzanimljivijih regionalnih imena. Prvi put su se predstavili na Hali Gali kompilaciji iz 2019. zajedno s ostalim bendovima s takozvane nove beogradske glazbene scene. Ubrzo su postali dio kultne izdavačke kuće Moonlee Records za koju su 2021. godine objavili svoj prvi album "Pozivi u stranu", koji je najavila pjesma "Misisipi", koja ubrzo postaje pravi mali hit u nezavisnim krugovima, a njezin fantastičan prijem donio je i velika očekivanja od albuma. KOIKOI ih je i opravdao pa je "Pozivi u stranu" bio među najboljim regionalnim albumima na svim važnijim godišnjim glazbenim listama. Nakon tog albuma, uslijedili su brojni koncerti diljem regije, a osim po klubovima, nastupali su i na mnogim važnim festivalima, između ostalih na Exitu, OK Festu, Belgrade Beer Festu, InMusicu, Arsenalu, MENT-u u Ljubljani i drugima.


Trostruke osvajačice nagrade Porin u kategoriji najboljeg etno albuma, zbor Singrlice, u Močvaru dolaze u pratnji Sudar Percussion Ensemblea s kojima su i snimile posljednji album "Folk & Roll", koji je objavljen prošle godine, a ove ovjenčan Porinom za najbolji etno album. Jedinstvena je ovo prilika za vidjeti višečlani glazbeni ansambl koji će vas u nedjelju, 19. studenoga, odvesti u magično putovanje tradicijskom glazbom u novim aranžmanima.

Umjetnička organizacija Singrlice osnovana je 2006. godine te okuplja djevojke s dugogodišnjim iskustvom iz raznih folklornih društava. Privukla ih je zajednička ideja o povezivanju današnje glazbe s tradicijskim folklornim pjesmama, s ciljem pronalaženja puta do većeg dijela slušateljstva. Svoju ljubav prema folkloru djevojke su okrunile kolekcijom napjeva, uglavnom kajkavskog područja, poštujući izvornost i bogatstvo pjesme, i istovremeno ih odjenule u novo ruho suvremenih aranžmana. Tako su stare pjesme postale pristupačne novim generacijama, a Singrlice ne bježe od spajanja tradicijske glazbe s rockom, bluesom, jazzom i drugim "modernim" žanrovima. Voditelj Singrlica je glazbeni pedagog Tomislav Jozić.

Singrlice su tijekom svih godina svojeg postojanja surađivale s mnogim sjajnim glazbenicima poput Matije Dedića, Tomislava Golubana, Hrvoja Rupčića, Stjepana Večkovića i mnogih drugih, a peti album "Folk & Roll" snimile su sa Sudar Percussion Ensembleom, koji je Irena Paulus nazvala "najotkačenijom grupom glazbenika na ovim prostorima", a od 2010. godine imaju velik broj nastupa, turneja i projekata u Hrvatskoj te inozemstvu. Njeguju poseban pogled na poznata djela klasične i popularne glazbe, a sad su, sa Singrlicama, napravili i album koji donosi zanimljive i uzbudljive aranžmane poznatih tradicijskih pjesama koje su predstavljene u novom ruhu.

"Folk & Roll" je album kojim se tradicijska glazba ovog područja još jednom predstavlja u sasvim novom i neočekivanom izdanju, što je svojstveno Singrlicama, a sve to zahvaljujući inspirativnom, duhovitom i hrabrom zvuku udaraljki kakav je svojstven samo Sudar Percussion ansamblu.


Gitara je kaotičan instrument. Možda i najbolji prilog toj teoriji je da, ako se koristi pogrešno, nema tog tuluma koji ne može vrlo brzo privesti svom kraju. Nesumnjivo je, doduše, da je njezin evokativni potencijal bezgraničan, a mjesto u popkulturnom imaginariju gotovo pa mitsko. Ali negdje u svom tom uglavnom mačističkom mitosu - neka vas ime ne zavara - stoluje kraljica, a ne neki dosadni gospodar tame.

Za Kaki King (pravog imena Katherine Elizabeth King) niti jedna površina i niti jedan od strukturnih elemenata gitare nisu tabu, jednako kao ni žanrovske i estetske konvencije. S jedne strane tu su virtuozni, gotovo akrobatski maksimalizam, baražna vatra nota, rezonantna kutija kao prateća perkusija, sleping, teping i sprint na vrh gitarističkog panteona. S druge - maratonski minimalizam, loopovi, ambijentalni pasaži i kameleonska sposobnost estetske transformacije iz ploče u ploču.

Svoj debi "Everybody Loves You" napisala je i objavila prije točno 20 godina, sa svojih nepunih 20, i upravo je to slavljenički razlog njezine aktualne turneje koja će u ponedjeljak, 20. studenoga, zastati u Močvari: "Bila su to neobična i usamljena vremena: preselila sam se na studij u New York, ali nisam uspijevala naći sreću u kolegijima niti u prijateljima. Grad mi je tu bio velika inspiracija. Nikad nisam živjela usred toliko ljudi i obična šetnja ulicom za mene je bila avantura. Kad slušam ili sviram te pjesme, definitivno osjećam neku vrstu čežnje: pokušavala sam shvatiti tko sam najbolje što sam mogla".

"Everybody Loves You" prati još pet studijskih albuma, svaki pomalo drugačiji od drugog, kao i suradnje s legendarnim čikaškim producentom i perkusionistom Johnom McEntireom (Bastro, Gastr Del Sol, Tortoise) i avangardnim njujorškim čelistom i skladateljem Erikom Friedlanderom. S Eddiejem Vedderom i Michaelom Brookom zaradila je nominaciju za Zlatni globus za glazbu iz filma "Into The Wild" Seana Penna, a Dave Grohl angažirao ju je na instrumentalu "Ballad of the Beaconsfield Miners" sa šestog albuma Foo Fightersa "Echoes, Silence, Patience & Grace".

Koncert će otvoriti Iva Bobanović, mlada zagrebačka kantautorica čiji su korijeni u klasičnom gitarističkom repertoaru, kao i koralnoj glazbi čije specifičnosti nastoji inkorporirati u svoju poetiku. Sharon van Etten, Broadcast, Tim Bernardes, Simon & Garfunkel, Timber Timbre samo su neka od imena čije izričaje evocira Ivin jedinstven pristup glasu i gitari.


Nina Romić jest Začarana Močvara. Jedna od predvodnica domaće kantautorske scene prije više od deset godina pokrenula je intimni program u Močvari, na kojem su gostovala brojna velika i mala domaća i strana imena, a u srijedu, 29. studenoga, upravo će u "svom" programu predstaviti i svoj novi album "Jezero".

Peti Ninin album drugačiji je od svih dosadašnjih. Usred rada na njemu odustala je od dugogodišnjeg bendovskog okrilja te ga u cijelosti napravila s kontrabasisticom Jelenom Galić, koja je na ovom albumu pjevala i prateće vokale te je zaslužna za aranžmane. Silvio Bočić našao se u ulozi "trećeg" koji je ovo jezero opasao sigurnom obalom dajući mu upravo slojeve dubina koje je ono tražilo.

"Jezero" je vrlo intiman album, svojevrsni povratak Nininim počecima i albumu "Daljine" iz 2010. godine. Taj minimalistički pristup u stvaranju urodio je plodom jer je album odlično primljen od strane publike i već se sad može proglasiti jednim od favorita za najzanimljivije hrvatsko izdanje 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:25