BoŽIĆNI PARTY U ZAGREBU

Stižu pioniri electroswinga, senzacionalni Parov Stelar

Svojom glazbom prepunom elegancije, humora i energije Stelar je vrlo brzo osvojio stranu, ali i domaću publiku

Dvije godine domaća je publika čekala da Parov Stelar ponovno dođe u Hrvatsku. Nakon izvrsnog nastupa na Terraneo festivalu u Šibeniku, ovaj put stižu u Zagreb. Bend će, naime, 19. prosinca nastupiti u Boćarskom domu.

Inače, ovaj uspješan austrijski glazbenik svijet je obogatio novim glazbenim stilom nazvanim elektroswing, mješavinom jazz-swing uzoraka i elektronske glazbe. A zato su mu danas i svi koncerti rasprodani.

Kultni producent

Kroz njegovu glazbu progovara ogroman talent kojim je i zaradio velik broj obožavatelja te paralelno stvorio i kultni status producenta. Osim publike, voli ga i kritika.

Stelarova glazba oslanja se na prošlost, prepuna je elegancije, humora i energije, inspirirana je različitim stilovima od soula, popa, jazza do swinga, ali kombinirana s modernim ritmovima pomoću kojih stvara nevjerojatan, neusporediv i jedinstven zvuk. Najuspješniji je austrijski međunarodni umjetnik koji je surađivao s glazbenicima poput Marvina Gayea, Lane Del Rey i Briana Ferryja. Izdao je šest albuma i više od 20 EP-a.

A karijeru je započeo kao DJ, za što je rekao da je usamljenički posao. Zato mu je draže nastupati s bendom. - Mi smo jedna cjelina, a to se vidi kad nastupamo - rekao je.

Jer, Marcus Fureder, što mu je pravo ime, formirao je za svoje nastupe bend glazbenih čarobnjaka. U centru nastupa je on sam koji vodi glazbenu silu s DJ pulta, a puhačka i ritam sekcija s pjevačicom Cleo Panther dali su novi smisao njegovu zvuku koji na nastupima “diže” publiku na jedinstven način. Bend čine: Markus Ecklmayr (Max the Sax, saksofon), Michael Wittner (bas), Willie Larsson jr. (bubanj) i Beate Baumgartner (Yola B, vokal).

Boravio u Premanturi

Parov Stelar ima i vlastitu producentsku kuću. Želio je imati apsolutnu kontrolu nad svim dijelovima kreativnog procesa. Jednom je izjavio kako gotovo ima hrvatske korijene. Naime, otkad zna za sebe, djed Joseph ga je vodio u Hrvatsku na odmor, a s njim je najviše uživao u ribolovu. Najčešće je boravio u Premanturi, a poznaje i Rovinj, Pulu, Bašku Vodu... Jedna od njegovih ranih pjesama čak nosi naslov “Premantura”.

Ulaznice za dugoočekivani koncert su već u pretprodaji, a mogu se kupiti na prodajnim mjestima Eventima, kioscima Tiska i u Tisak media centrima, i to po cijeni od 179 do 229 kuna na dan koncerta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:31