Lisinski subotom

Sumi Jo, dobitnica Grammyja, izvela je šlager ‘Zagreb, tak imam te rad‘ na oduševljenje publike

Sumi Jo i Ljubomir Puškarić
 Tomislav Kristo/Cropix
Sopranistica iz Južne Koreje nastupila je s baritonom Ljubomirom Puškarićem. Zajedno su izveli i ‘Vesele udovice‘

Očekivane svjetske atrakcije ciklusa Lisinski subotom inaugurirala je južno korejska sopranistica Sumi Jo. Nekad miljenica Karajana i sir Georga Soltija, dobitnica nekoliko Grammyja i mnogih drugih počasti, u ovoj godini svjetskom turnejom obilježava 35. obljetnicu svog medjunarodnog opernog debija.Nema velike operne kuće u kojoj nije nastupala niti velike uloge za lirsko koloraturni sopran koju nije pjevala.I danas u 58. godini može oduševiti svojim umijećem što je za pjevačice njezinoga faha velika rijetkost. Uz mnogo osobnoga šarma, sceničnosti i ležernosti svjetske zvijezde, na zagrebačkom je koncertu pokazala one sasvim posebne glasovne finese koje su je i dovele do planetarne popularnosti.


Prije svih to je vokalna tehnika koju poznaje do srži i igra se s njom do savršenstva. A takvu žonglirajuću tehniku u kojoj osim koloratura dominiraju čarobna piana obogaćuje raznolikošću interpretacija od Donizzetijeve Linde di Chamounix i Verdijeve Gilde do Puccinijeve Laurette. Ipak najdojmljivijima ostaju dvije Julije, Gounodova i Bellinijeva od kojih je druga suzdržana i potresna bila idealan primjer ranog belkanta.


Kao gost Sumi Jo pojavio se naš operni prvak Ljubomir Puškarić i svojim raskošnim baritonom otpjevao arije Rigoletta i Figara te bio partner umjetnici u duetu Rigoletta i Gilde. Uz pratnju Zagrebačke filharmonije i ponovno odličnog Ivu Lipanovića, Sumi Jo izvela je i jednu korejsku pjesmu te s Puškarićem duet iz " Vesele udovice" i naš stari šlager" Zagreb, tak imam te rad" na veliko oduševljenje publike koja je napokon osim covid potvrda imala i neophodne maske!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:19