HANS-JOACHIM ROEDELIUS

Suosnivač kultnih bendova kao što su Cluster i Harmonia u Močvari

Roedelius

 /Electropark/instagram Screenshot
Izdao je preko stotinu glazbenih albuma različitih žanrova isprepličući kraut rock, jazz, elektronsku i avangardnu glazbu u originalnim i kreativnim kombinacijama

Močvara slavi 25. rođendan, a srebrni jubilej slavi od 24. do 27. svibnja. Tim povodom u Močvaru dolazi i Hans-Joachim Roedelius, devedesetogodišnja glazbena legenda iz Njemačke (rođen je 1934. u Berlinu), suosnivač kultnih bendova kao što su Cluster i Harmonia. S bendom Cluster je već bio kod nas prije 14 godina zajedno sa suosnivačem Dieterom Moebiusom, a glazbenim sladokuscima je taj koncert ostao u posebnom sjećanju. Njegovu istraživačko eksperimentalnu glazbenu karijeru su obilježile česte suradnje i kolaboracije s brojnim umjetnicima među kojima se ističu, uz već spomenutog Moebiusa, Conrad Schnitzler, Michael Rother i Brian Eno, a popis glazbenika i bendova koje je inspirirao ili su ga pokušali kopirati je podugačak.

Izdao je preko stotinu glazbenih albuma različitih žanrova isprepličući kraut rock, jazz, elektronsku i avangardnu glazbu u uvijek iznova originalnim i kreativnim kombinacijama. Sam sebe uglavnom predstavlja kao ne-muzičara tvrdeći da su njegovi albumi i koncerti zapravo zvučne slike, tj. autoportreti. Zvukove koristi baš kao što slikari koriste oblike i boje stvarajući svaki put iznova drugačiju i originalnu paletu zvukova a vjerujemo da će Močvari za rođendan zvučno oslikati unikatni dar.

Na Močvarin rođendan dolazi u izazovnoj obiteljskoj kombinaciji: njegova kćer Rosa Roedelius kreirala je vizualne efekte na očevu glazbu pa nam tako njih dvoje dolaze predstaviti ovu jedinstvenu i improviziranu obiteljsku manufakturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 10:36