OČEKUJE SE 1. OŽUJKA

SVE JE POD KONTROLOM? Novi album Kojota spreman za izlazak: 'Noćima sam bjesomučno pisao tekstove i snimao muzičke ideje'

Kojoti: Sve je pod kontrolom? (fotografija naslovnice)
 

Učitelji rock'n'rolla koji su odgojili mnoge generacije od 90-ih na ovamo, napokon su spremni za objavu novog albuma 'Sve je pod kontrolom?''. Izlazak albuma očekuje se 1. ožujka, a objavit će ga Dancing Bear.

Kojoti bend koji se krajem 90-ih godina i posljednjeg im albuma 'Sex Disco Kung Fu' oprostio s publikom i glazbenom scenom, krajem 2016. na nagovor menadžera Dražena Gorete i podrške izdavačke kuće Dancing Bear najavio je svoj povratak na scenu.

Vijest je odjeknula glasno i Kojoti su trebali opravdati nostalgiju i sjećanja svojih fanova koja su trajala punih 17 godina. Međutim, kada su 28. siječnja 2017. godine napokon stupili na stage festivala Brijačnica svaka bojazan od ponovnog pojavljivanja pred publikom je nestao jer Kojoti su svojim čvrstim, uigranim, old school rock 'n' rollom i punk energijom pomeli cijelu dvoranu, skeptike i publiku zajedno; kemija među četvorkom (Alen Marin, Davor Viduka, Vanja Marin, Bobo Grujičić) funkcionirala je savršeno. A, uigranoj četvorki tada se priključio mlad i perspektivan klavijaturist Dan Divjak.

Sljedeći logičan korak bio je nastaviti tamo gdje su nekada stali pa kada su odradili veliku povratničku turneju te nekoliko samostalnih koncerta u Hrvatskoj i regiji, došlo je vrijeme da se priča zaokruži novim albumom, što su i najavili s četiri pjesme 'Mi ne pripadamo tu', 'Ljubav u kvaru', 'Nova riječ' i 'Evolucija ide u pogrešnom smjeru'.

Uz sve to bend je svojim fanovima zahvalio na strpljenju i podršci objavljivanjem trostrukog box seta 'Dragocjeno Raskošno Blistavo' koji u sebi albume 'Kojoti', 'Halucinacija' i 'Sex Disco Kung Fu' nosi i demo nikad objavljenog debija na engleskom, s prvim pjevačem, nažalost, danas pokojnim Robertom Bušićem Bušem te potom i s best of vinylom 'Najboljih 11!'', prvim u karijeri.

Sredinom prosinca 2018. godine, bend se sa snimateljem Matejom Zecom, koji potpisuje mastering i miks, zatvorio u studio na Kastvu i snimio 11 sjajnih rock 'n' roll pjesama koje će biti objavljene na albumu 'Sve je pod kontrolom?'.

U procesu nastajanja albuma, veliku ulogu kao autor tekstova - osim 'Nova riječ' koju supotpisuje s Alenom Marinom i 'Sve je pod kontrolom' s Kandžijom – te kao autor glazbe, i napokon kao producent odigrao je gitarist Davor Viduka.

"Jako smo ponosni na ovaj album i gotovo svi koji su ga imali priliku čuti, kažu kako je ovo najkvalitetniji album koji smo do sada snimili", kazao je Davor Viduka i otkrio: "Stvari su se događale neplanirano, godinu prije okupljanja Kojota od nekuda (stvarno ne znam kako se to mjesto zove) uletjela suluda inspiracija i noćima sam bjesomučno pisao tekstove i snimao muzičke ideje. To stanje sulude inspiracije je trajalo jako dugo. Ali, tekstovi su bili preozbiljni za Kawawsaki 3p, band čiji sam član već 18 godina, a malo sam bio prenesiguran za solo album. I, sretnim spletom okolnosti dogodio se onaj sada već legendarni povratak Kojota na Brijačnici na kojem smo skužili da je kemija među nama bolje nego prije i da zašto ne bi snimili novi album za koji sam iskoristio tekstove i glazbu iz onih suludih noćnih avantura mene i inspiracije."

Gosti su pridonijeli bogatom i razgranatom zvuku albuma, koji seže od čistog rock 'n' rolla, garage rocka, americane, plesnog rocka, funka... A oni su: Kandžija, Luka Barbić iz TBF-a, Vladimir Simčić Vava na divnom lap steelu koji se čuje u 'Oprosti što te volim', obojenoj americanom, Vedran Križan i Noa Rupčić na klavijaturama i pratećim vokalima, legendarni Vinkovčanin Igor Djeke, član Discipline Kitschme i čest gost na koncertima Kojota na harpu, te Iva Močibob, Leo Rumora i Danko Krznarić na vokalima.

Za vizualni identitet zaslužan je Darko Kujundžić koji je dizajnerski oblikovao i izdanja 'Dragocjeno Raskošno Blistavo' kao i LP 'Najbolji 11!''

Novo izdanje je najavljeno kao glasan, zvonak, moćan, energičan i plesan rock 'n' roll album; bogat sočnim, masnim, razigranim, gitarskim riffovima Davora Viduke i pokretačkim, seksi plesnim ritmovima koji dolaze iz međuigre basa Vanje Marina i bubnjeva Bobe Grujčića (koji je 2018. osvojio nagradu ''Status' za najboljeg bubnjara u pop/rock glazbi).

Alen Marin izvrsno se vokalno snašao u bujici riječi koje se ne ponavljaju u versevima, koje teku brzo od prve do desete stvari, a pjesma koja zatvara album je nježan, tih i sjetan instrumental posvećen tragično preminulom klavijaturisti Danu Divjaku.

Kojote ulovite 9. veljače u Boćarskom domu na festivalu Antivalentinovo #4, gdje će premijerno izvesti uživo neke od pjesama s albuma.

Kojoti: Sve je pod kontrolom? (fotografija naslovnice)

Popis pjesama:

1. Sram

2. Ljubav u kvaru

3. Mi ne pripadamo tu

4. Tuđe luke

5. Evolucija ide u pogrešnom smjeru

6. Oprosti što te volim

7. Sve je pod kontrolom? (feat. Kandžija)

8. Nova riječ

9. Da li znaš moje ime? (feat. Luka TBF)

10. Prekrasan dan

11. Dan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01