Izbacila ga Kraljevska akademija

Švedska je liberalna zemlja, ali Gergijev šutnjom podržava režim koji prijeti nuklearnim ratom

Valerij Gergijev

 Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia/Sergei Fadeichev/Tass/Profimedia
Isključen je na temelju svoje nespremnosti da zauzme stav protiv ruske invazije na Ukrajinu, koji je od njega zahtjevan, rekli su u Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Stockholmu

Kraljevska glazbena akademija u Stockholmu isključila je ruskog maestra Valerija Gergijeva iz svog članstva.

Akademija je u priopćenju za javnost istaknula da je na sastanku Kraljevske glazbene akademije 10. listopada donesena odluka da se ruski dirigent Valerij Gergijev isključi kao inozemni član.

"Isključen je na temelju svoje nespremnosti da zauzme stav protiv ruske invazije na Ukrajinu, koji je Akademija zahtijevala od njega, s obzirom na njegov dokumentirano blizak odnos s predsjednikom Vladimirom Putinom. Odluka je donesena nakon pomog razmatranja inicijative Uprave Kraljevske glazbene akademije", prenose strani mediji obraloženje iz Švedske.

Švedska glazbena akademija je naglasila da je na početku rata preuzela aktivnu ulogu u podršci Ukrajini, a kontakti s glazbenim fakultetima i drugim glazbenim institucijama u Švedskoj postavili su temelje za koordinaciju za primanje u zemlju ukrajinskih glazbenika i studenata glazbe. Osim toga, Akademija je pokrenula i račun za prikupljanje sredstava za obnovu ukrajinskog glazbenog života.

Akademija je također izjavila kako "ujedinjeni zapadni svijet stoji ujedinjen protiv ruske invazije na Ukrajinu – kao i Kraljevska glazbena akademija, te da je vrlo ozbiljno to što Gergijev, na temelju svojeg međunarodnog položaja, utjecaja i statusa, ne zauzima stav protiv invazije, posebno s obzirom na njegovu blisku povezanost s Putinovim režimom."

Tajnik Akademije Fredrik Wetterqvist kazao je:

"Kraljevska akademija zauzima jasan stav protiv ruske invazije na Ukrajinu, ali se ne bavimo registracijom mišljenja. Sloboda izražavanja prevladava u Švedskoj, ali ova situacija je jedinstvena. Akademija se ne smije povezivati ​​s osobom koja tako nedvosmisleno podržava režim koji prijeti nuklearnim ratom. Nećemo odabrati istu strategiju kao Valerij Gergijev – šutnju", prenosi Operawire

Gergijev je 2011. godine izabran za člana Akademije na temelju glazbenih zasluga. Ovo je najnovije izbacivanje ruskog dirigenta. Prethodno je otpušten s položaja u Verbieru, Rotterdamu i Münchenu te mu je zabranjeno nastupati na Zapadu. Nedavno su mu otkazani i koncerti u Japanu. Od početka rata Gergijev dirigira u Rusiji gdje je glazbeni direktor Marijinskog teatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:27