LEGENDARNI GITARIST

Svijet tuguje za Eddiejem: ‘Bio je Mozart gitare, dva najbolja sata u životu proveo sam s njim‘

Eddie Van Halen
 Contra Costa Times/tns/abaca/Abaca Press/Profimedia
Od bivšeg supruga oprostila se glumica Valerie Bertinelli: Moj život se zauvijek promijenio prije 40 godina kad sam te upoznala

Smrt legendarnog gitarista Eddieja Van Halena (65), osnivača skupine Van Halen, rastužila je glazbeni svijet. Izgubio je bitku protiv karcinoma koju je vodio više od desetljeća.

Sin Wolfgang dirljivim se riječima oprostio od oca.

- Ne mogu vjerovati da pišem ovo, ali moj otac Edward Lodewijk Van Halen jutros je izgubio svoju dugu bitku s rakom. Bio je najbolji otac kojeg sam mogao zaželjeti. Svaki trenutak na stageu i izvan njega bio je pravi dar. Moje srce je slomljeno i ne vjerujem da ću se ikada oporaviti od ovog gubitka - napisao je Wolf Van Halen.

Od Eddieja su se na društvenim mrežama oprostili mnogi njegovi kolege.

Glazbenik David Lee Roth, član Van Halena, napisao je na Twitteru: 'Kakvo je to dugo, sjajno putovanje bilo...'

Rock zvijezda Gene Simmons, frontmen legendarnog Kissa, poručio je da joj je srce slomljeno.

- Eddie nije bio samo Bog gitare, nego istinski predivna duša. Počivaj u miru Eddie.

Simmons je prvi put vidio Eddieja kako svira gitaru 1976. godine. Potpisao je ugovor s njegovim bendom za produkciju 15 demo pjesama.

- Iako je to bio tročlani bend, od njih se čuo velik zvuk, a Eddie je lupkao po vratu, što nisam nikada prije vidio da netko radi na gitari, takvom brzinom i preciznošću. Jednostavno nisu zvučali kao svi drugi. Imali su neku vrstu bijesa, rekao je.

- Počivaj u miru Eddie Van Halen, nedostajat ćeš legendo, napisali su na Instagramu članovi benda Aerosmith.

Nikki Sixx iz Motley Cruea oprostio se od Eddieja na Twitteru

- Promijenio si naš svijet. Bio si Mozart rock gitare. Putuj sigurno rock zvijezdo.

I Billy Idolu će nedostajati.

- Počivaj u miru legendo gitare Eddie Van Halena. Srce mi je slomljeno, nedostajat ćeš, napisao je Billy Idol.

Američki voditelj i komičar Jimmy Kimmel imao je posebne riječi o velikom glazbeniku.

- Dva najbolja sata u životu proveo sam u razgovoru s Eddiejem Van Halenom. Veliki glazbenik, duhovit i drag dečko će jako nedostajati.

Od bivšeg supruga oprostila se glumica Valerie Bertinelli (60). Ona i Eddie u braku su dobili sina Wolfganga.

- Moj život se zauvijek promijenio prije 40 godina kad sam te upoznala. Dao si mi jedino istinsko svjetlo u životu - našeg sina Wolfganga. Dok si prolazio izazovne terapije u liječenju raka pluća, zadržao si izniman duh i bezobrazan cerek. Zahvalna sam što smo te Wolfie i ja mogli držati za ruku u posljednjim trenucima. Vidjet ću te u idućem životu moja ljubavi.

Bertinelli i Eddie vjenčali su se 1981. godine i bili u braku više od 20 godina prije nego što su počeli živjeti odvojeno 2001. Razveli su se 2007. godine. Dok se Eddie liječio bili su u dobrim odnosima, čak je Eddie bio na njezinom vjenčanju za supruga Toma Vitalea.

Izvori bliski Eddieju tvrde da se njegovo zdravlje naglo pogoršalo zadnja tri dana te da se karcinom proširio po cijelom tijelu. S njim su u posljednjim trenucima bili supruga Janie Liszewski, sin Wolfgang i bivša supruga Valerie.

I Lenny Kravitz oprostio se od Eddieja.

- Promijenio je percepciju električne gitare. Radio je s njom stvari koje nitko drugi nije. Bio je pionir i njegova glazba bila je fenomenalna. Kada sam bio na kraju osnovne škole i početku srednje škole Van Halen je bio apsolutno sve. Drago mi je da sam imao priliku s njim razgovarati i upoznati ga. Veliki gubitak, napisao je.

image
Eddie Van Halen
Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:21