MONOOPERA U EXPORTDRVU

‘Ta Žena iz opere je svaka žena. Svaka žena ima ranu koja krvari i koju ona prikriva‘

 Dražen Šokčević
Monooperu ‘Iščekivanje‘ (Erwartung) Arnolda Schönberga izvodi mezzosopranistica Dubravka Šeparović

Monoopera "Iščekivanje" (Erwartung) Arnolda Schönberga u izvedbi mezzosopranistice Dubravke Šeparović doživjet će premijeru u prostoru Exportdrva u Rijeci 25. svibnja 2023. s početkom u 20 sati.

Nakon iznimno uspješne koncertne izvedbe na pozornici HNK Ivana pl. Zajca prije godinu dana, "Erwartung" postaje gotovo site specific opera, kažu u riječkom kazalištu.

Izvedba opere u prostoru Exportdrva bit će, dakako, nešto drugačija nego u kazalištu. Publika će izvedbu pratiti odozgo s balkona prvog kata, dok će se opera izvoditi u prizemlju.

"Simbol je to dominacije publike nad izvođačicom, a u kontekstu je razumijevanja Schönbergova djela u kojem prikazuje Ženu u svojevrsnom kavezu. Žena iz djela je u pravom psihičkom kavezu", pojasnila je Dubravka Šeparović Mušović.

Podnaslovljeno kao "monodrama u jednom činu i četiri scene", libreto je napisala Marie Pappenheim,"Iščekivanje", prema riječima autora, skladatelja Arnolda Schönberga, ima za cilj "usporeno prikazati sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata".

image
Dražen Šokčević
image
Dražen Šokčević

Opera ispričano u obliku monologa ima za cilj prikazati čitavu skalu osjećaja jedne žene.

"Jako je teško prikazati ‘Erwartung‘. Uglavnom se prikazuje doslovno - šuma, žena, veliki puni Mjesec…, a mi to nismo željeli. Ta Žena iz opere je svaka žena. Svaka žena ima ranu koja krvari i koju ona prikriva. Željeli smo to prikazati i kostimima moćnih žena, opernih heroina jer žene što su moćnije, to su krhkije. Svojim plaštevima duboko u sebi prikrivaju ranjivu djevojčicu. Zašto onda Schönberg? Pa upravo zato da naučimo skinuti taj plašt sa sebe i dozvoliti da budemo tako krhke i nemoćne", kaže Dubravka Šeparović Mušović i zaključuje: "Schönbergova Žena zahtijeva snagu da pokaže svoju krhkost".

image

"Iščekivanje"/"Erwartung" u Exportdrvu.

Dražen Šokčević

Za režiju je odgovorna upravo Dubravka u suradnji s Marinom Blaževićem, a gledatelji će uživati u scenografiji Alana Vukelića, ali i kostimima koje nosi Dubravka Šeparović Mušović.

Izvedba "Iščekivanja" u četvrtak 25. 5. i subotu 27. 5. bit će popraćena i baletom "Heroj je umoran" skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:24