KONCERT U MUO

TAKTOVI S FRANCUSKOG DVORA Antiphonus izvodi najdraže uspavanke kralja Sunca Luja XIV.

 Juste d'Egmont / Wikipedia
Drugi koncert ciklusa Triade u Muzeju za umjetnost i obrt vodi nas na eterično glazbeno putovanje u Versailles

Vokalni Ansambl Antiphonus pod umjetničkim 'štapićem' maestra Tomislava Fačinija, u čevrtak 17. prosinca s početkom u 21 sat u Muzeju za umjetnost i obrt, otvara svoj drugi koncert iz tradicionalnog ciklusa Triade, vodeći nas na eterično glazbeno putovanje u Versailles.

Ovom prigodom Ansambl Antiphonus upoznaje nas sa glazbenim užicima u odajama francuskog dvora, prije svega putenom operom Les plaisirs de Versailles koju prate brbljavi alegorijski likovi skladatelja Marc-Antoinea Charpentiera, kao i njegovim suparnikom, Firentincem Jean-Baptistom Lullyjem koji je postao tvorcem francuske opere, i njegovom baroknom „chaconne“, što su inače bile najdraže uspavanke kralja Sunca, Luja XIV.

Upravo su te skladbe najživlji mogući opis tadašnje atmosfere Versaillesa, koju nam također u minucioznim i prekrasnim grafikama iz kabineta Luja XIV. predstavlja Muzej za umjetnost i obrt svojom izložbom Arhitektura i performans.

Ansambl Antiphonus, inače poznat po nadahnutim nastupima isprepletenima svim žanrovima koje izvodi isključivo komorno, čak i kada su na repertoaru kompleksni vokalno-instrumentalni odabiri, tako nastavlja niz vrlo uspješnih i posjećenih koncerata, budeći novu radoznalost i žar posjetitelja prema ovako jedinstvenom glazbenom izričaju.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni/info pultu Muzeja za umjetnost i obrt svaki dan od 10 do 19 sati, kao i sat vremena prije koncerta na istom mjestu, i to po cijeni od 70, a za umirovljenike, studente i učenike 35 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:24