P38-La Gang

Talijanski trap band optužen za terorizam. Oni kažu da pjevaju o radničkoj klasi plaćenoj 3 eura po satu: ‘Ne želimo nikoga ubiti‘

P38 LaGang: Astore, Jimmy Pentothal, Dimitri i Yung Stalin

 Screenshot
Netko je P38-La Gang, stvoren s idejom stvaranja krajnje ljevičarskog oblika trapa nazvao talijanskim Pussy Riotom

Od 25. studenog prošle godine, državno tužiteljstvo u Torinu istražuje grupu muškaraca s umjetničkim imenima Astore, Jimmy Pentothal, Dimitri i Yung Stalin. Oni su članovi rap grupe P38-La Gang, najkontroverznijeg benda u Italiji. U studenom 2022. glazbenici su identificirani, te im je policija tada pretražila domove. Optuženi su za poticanje na počinjenje kaznenog djela, s otegotnom okolnošću poticanja na terorizam. Ta djela datiraju od samog osnivanja benda u rujnu 2020. godine. Suđenje, ako do njega dođe, trebalo bi započeti za nekoliko mjeseci: budu li proglašeni krivima, mogli bi dobiti zatvorske kazne od osam godina i više.

Britanski The Guardian sada je putem e-maila napravio razgovor s članovima benda koji jednoglasno kažu - "Nismo teroristi". Poanta priče u biti je analiza umjetničke slobode i njezinih granica. Netko je P38 nazvao talijanskom verzijom "Pussy Riota".

Kako piše britanski list, za P38-La Gang stvari su krenule po zlu 1. svibnja 2022., na Praznik rada. Nastupili su u klubu Arci Tunnel u Reggio Emiliji. To je grad koji je iznjedrio Crvene brigade, krajnje ljevičarsku terorističku skupinu koja je šokirala Italiju otmicama, lomljenjem koljena i više od 80 političkih ubojstava u 1970-im i 1980-im godinama - razdoblju društvenih previranja poznatom kao "Olovne godine". Na pozornici toga dana četveročlana skupina prekrila je lica fantomkama i pokazala gestu koja predstavlja pištolj P38, simbol ljevičarskog pokreta "Autonomia Operaia", koji je djelovao 1970-ih. Kao i obično, grupa je nosila zastavu Crvenih brigada. Naslov njihovog debitantskog albuma iz 2021. godine "Nuove BR" znači "nove Crvene brigade". Mnogima se to nije dopalo.

image

P38 LaGang: Astore, Jimmy Pentothal, Dimitri i Yung Stalin

Screenshot

Do tada je bend iz Bologne smatran jednim od najbizarnijih i najoriginalnijih noviteta na talijanskoj trap sceni: ljut, smiješan, bezobrazan, paradoksalan, jedinstven. U miksu stihova prepunih lošeg ukusa, uvredljivih političara i voditelja razgovornih TV-emisija, uz ismijavanje terorizma i diktature, P38-La Gang pokazao je lice Italije koje malo tko želi vidjeti: bijes radnika plaćenih tri eura po satu i generacije koju je porazila klasna borba, koja preživljava na memovima i ironiji očajnika.

Članovi benda imaju između 25 i 33 godine i dolaze iz cijele Italije, a ideju iza grupe opisuju kao vrlo jednostavnu: "stvaranje krajnje ljevičarskog i komunističkog oblika trapa". U svojim odgovorima za The Guardian napisali su da žele kontrirati "individualističkim, gangsta-mafijaškim i mizoginim" temama talijanske rap glazbe.

- Većina trap umjetnika i fanova žive u najgorim životnim uvjetima koje je stvorio kapitalizam: dolaze iz predgrađa, a pred njima i njihovim najdražima je usrana budućnost. - napisali su - Takva stvarnost znači da ne možemo biti nježni u onome što radimo. Ovaj žanr velik dio svog učinka duguje tome što je ekstreman.

image

P38 LaGang:

Screenshot

A, komentira The Guardian, mediji i političari, poput desničarske premijerke Giorgije Meloni i socijaldemokrata Stefana Bonaccinija, različito tumače te ekstreme.

Još u travnju 2022. godine, nakon koncerta P38 u Pescari stigla je prva prijava na njihov račun, a napisao ju je Bruno D‘Alfonso, sin karabinjera Giovannija D‘Alfonsa koji je umro nakon otmice koju su 1975. izveli pripadnici Crvenih brigada. No, nakon koncerta za Praznik rada, problemi su kulminirali. Koncerti su im sve češće otkazivani. Vlasnici dvorana i klubova bojali su se reakcija vlasti, posebno policije. Marco Vicini, koji je bio šef u Arci Tunnelu za prvomajski koncert, zaradio je prijavu zbog umiješanosti u planiranje zločina i izgubio posao. Kada je klub u listopadu prošle godine objavio odluku njegovoj smjeni, Vicini se oglasio.

image

P38 LaGang, talijanski trap band optužen je za terorizam

Screenshot

- I dalje ću braniti svoju odluku da organiziram taj koncert. Suprotstavljat ću se cenzuri i boriti za slobodu izražavanja. Nisam uspio učinkovito zaštititi Arci Tunnel od napada neprijatelja i velike represivne kampanje protiv mene i kluba.

Mjesec dana kasnije, policija je ušla u domove članova benda.

- Vjerujemo da nas je torinski tužitelj pobrkao s terorističkom skupinom, a mi smo zapravo glazbena grupa - izjavili su za The Guardian - Svakako u našim pjesmama govorimo moćne stvari... nekom sigurno i neprihvatljive. Ali mi se ne nadamo povratku oružane borbe. Nespretno pokušavamo napraviti nešto kroz umjetnost. Što, naravno, ima političku konotaciju, kao i svaki umjetnički rad.

Zbog svega što se događa, bend je prestao svirati i pokrenuo crowdfunding kampanju kojom prikupljaju pomoć za plaćanje pravnih troškova. U samo tjedan dana prikupili su više od 16.000 eura.

Tvrde da je njihovo spominjanje terorista, boraca za slobodu i represivnih režima u stihovima "umjetnički rad", te navode kako su uzor našli u grupi CCCP, talijanskom "pro-Sovjetskom punk bendu" iz 1980-ih.

U svojim pjesmama spominju Ho-Ši-Mina, Rosu Luxemburg, Antonija Gramscija, anarhista Gaetana Brescija. Guardian ih opisuje kao kaotičan i provokativan kolaž koji spaja ideale i strahote iz povijesti ljevice.

No, na pitanje o njihovu stavu prema tim temama glazbenici odgovaraju: "Naše političko mišljenje o svim tim pojedincima, događajima ili organizacijama nije pretjerano bitno."

U jednoj pjesmi spominju otmicu i ubojstvo bivšeg talijanskog premijera Alda Mora, 1978. godine. Njegova kći Maria Fida Moro, također je javno prozvala bend. P38 kaže da ima suosjećanja za Morovu obitelj.

- Normalno je da su ogorčeni. Ali mi nismo i ne želimo nikoga ubiti. Ubojstvo Alda Mora je povijesni događaj koji je obilježio povijest naše zemlje. - kažu.

Guardian je dobio izjavu i od Emilija Gattija, zamjenika torinskog državnog tužitelja. On je priznao da je ovo "izuzetno rijedak slučaj", da "nije česta pojava" da netko istražuje neki glazbeni sastav zbog tako teških optužbi. Osim njihovih obožavatelja, te nekih underground glazbenika i glazbenih časopisa, vrlo je malo onih koji su javno izrazili solidarnost s P38-La Gangom.

- Vjerujemo da je naša situacija apsolutno jedinstvena - kaže bend - Ono što je mobiliziralo medije i policiju je samo naša glazba, naši koncerti, naši tekstovi. Dok je talijanska glazbena scena preplavljena vrlo eksplicitnim spominjanjem silovanja, trgovine narkoticima velikih razmjera i mafijaških zločina u stihovima koje pjevaju najslušaniji umjetnici, mi smo ti koji se istražuju jer se pozivamo na Olovne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:23