Shortparis u Močvari

Taman kada smo se uživjeli u mračnu teatralnost koncert provokativnog ruskog benda bio je gotov

Pjevač grupe Nikolaj Komjagin

 Ivana Nobilo/Cropix
Koncert je eksplodirao tek u samoj završnici, kada su se među publiku spustili bubnjar Danila Holodkov i pjevač Nikolaj Komjagin

Za ruski avangardni, post punk bend Shortparis voli se reći da je jedan od najprovokativnijih i najuzbudljivijih bendova današnjice. S obzirom na titulu njihov je sinoćnji koncert u zagrebačkoj Močvari bio neočekivano suzdržan da bi eksplodirao tek u samoj završnici, kada su se među publiku spustili bubnjar Danila Holodkov i pjevač Nikolaj Komjagin. Po sredini Močvare bio je smješten set bubnjeva tako da smo i očekivali taj trenutak.

Bio je to drugi put, nakon 2019. godine da ovaj ruski bend iz Sank Petersburga gostuje u Močvari. I dok vas na njihovim albumima – a izdali su ih četiri – više okupiraju rudimentarni plesni ritmovi u srazu s Komjaginovim uživljenim i namjerno tradicionalnim pjevanjem, uživo Shortparis proizvodi prilično (postindustrijske) buke. Kao grupe i izvođače koje su utjecali na njihov glazbeni izričaj Shortparis navode Animal Collective, Psychic TV, Liars, Da Staat, Midnight Juggernauts, Beck, DEVO i Aphex Twina i hajmo reći da se pomalo od svega toga i prepoznaje u njihovoj glazbi.

image

Shortparis

Ivana Nobilo/Cropix

Ruska grupa njeguje, kako sam negdje pročitala, estetiku skinheadsa iz umjetničke škole. I doista je tako, a pjevač Komjagin, uvijek ozbiljnog izraza lica i fiksirajućeg pogleda priziva lik Iana Curtisa. Ne može se poreći i određeni element zabave u plesanju na moćne plesne ritmove uz pjevanje na ruskom

Prije nego što su se spustili među publiku, a Močvara je bila pristojno popunjena, Shortparis je izveo i jednu od svojih najpoznatijih pjesama – "Strašno" s albuma kojeg su objavili 2019.

Publika u Močvari bila je vrlo raspoložena za interakciju s bendom a Holodkovu se, kada se spustio među ljude, mora priznati i dojmljiva, gotovo pa teatarska pojavnost. Gol do pasa, u uskim crnim tajicama, pokriven tetovažama, uživljeno je mlatio po udarljkama ispred sebe a kada mu se pridružio i pjevač Komjagin napokon smo dobili ono po što smo i došli: mračnu, pomalo mističnu ali i erotikom nabijenu atmosferu. Na trenutak kao da smo se našli u nekom ruskom underground klubu.

image

Ruska eksperimentalna pop grupa Shortparis iz Sankt Petersburga održala je koncert u Mocvari.
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Ivana Nobilo/Cropix

No, taman kada su svi bili spremni za još koncert je bio gotovo a Shortparis nije izašao na bis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:58