LIVESTREAM NASTUPI

Tamara Obrovac sutra završava eksperiment koji je imao više od 30.000 pregleda

Makarska, 240818.
Koncert Tamara Obrovac Quarteta u sklopu Makarska Jazz festivala koji se odrzava 22.-27. kolovoza uz brojne koncerte i radionice.
Na fotografiji: Koncert Tamara Obrovac Quarteta.
 Ivo Ravlic/Cropix
Četvti i posljednji koncert iz ove serije će uz gitarista Uroša Rakoveca održati 13. lipnja

Jesenas je ugledna istarska jazz pjevačica Tamara Obrovac započela zanimljiv eksperiment, odnosno serijal live streaming nastupa pod nazivom "Tamara Obrovac Transhistria Deconstructed". Prvi u tom serijalu koncerata kojim Tamara "rastavlja" na sastavne dijelove svoj Transhistria Ensemble bio je onaj ispred crkvice Sv. Roka u Draguću na kojem 31. listopada 2020. nastupila uz harmonikaša Fausta Beccalossija.


"Potrudili smo se da iskustvo gledanja online koncerata dovedemo na jednu novu razinu, kako vizualno - odabirom lokacija na kojima se održavaju koncerti, tako i u glazbenom smislu, novim konceptom - dekonstrukcijom Transhistria ensemblea na 4 dueta Tamare Obrovac sa svakim članom benda. Forma dueta donijela je i novi glazbeni pristup, novi način izvedbi mojih skladbi, kao i nove improvizacije, imanentne svim glazbenicima Transhistria Ensemblea. Koncerti su u formatu 45-minutne izvedbe u kojima glazbenici moje skladbe povezuju otvorenim improvizacijama, inspiriranima mjestom održavanja nastupa", izjavila je uoči tog prvog koncerta, atraktivno snimljenog s četiri kamere i dronom. To je bio princip kojeg se sa svojim timom, uključivši MedVid produkciju, držala i na naredna dva nastupa za koje se lokacije također nisu unaprijed otkrivale.


Tako je drugi nastup održala s konrabasistom Žigom Golobom 7. ožujka 2021. godine na Placi u Svetvinčentu, a treći "deconstructed" koncert uz bubnjara Krunoslava Levačića, 24. travnja ispred srednjevjekovne utvrde Possert. "Ovu smo seriju pripremili kako u ovim čudnim i neizvjesnim vremenima ne bi potpuno zamrla koncertna aktivnost. Stoga zahvaljujem svima koji su u tako velikom broju pratili dosadašnja dva koncerta i podržali naša nastojanja da iskustvo gledanja online koncerata dovedemo na jednu novu razinu. Kako vizualno - odabirom lokacija na kojima će se održavati koncerti, tako i u glazbenom smislu, novim konceptom - dekonstrukcijom Transhistria ensemblea na 4 dueta koje sam planirala održati sa svakim članom benda. Reakcije su bile sjajne, dobili smo jako puno oduševljenih poruka iz zemlje i inozemstva, a posebno nas veseli broj pregleda", kaže Tamara, jer prva tri njena "deconstructed" koncerta doživjelo je više od 30.000 pregleda što za koncertne snimke hrvatskog jazza baš i nije malo. Naravno, Tamara je miljenica ovdašnje, i ne samo ovdašnje jazz publike, no uspjeh time nije ništa manji.
Četvti i posljednji koncert iz ove serije će uz gitarista Uroša Rakoveca održati 13. lipnja. Time će ovaj zanimljiv eksperiment, odnosno improvizatorsko rekonktekstualiziranje njenih pjesama uz po samo jednog od četiriju članova Transhistria Ensemblea u zanimljivoj audio-video produkciji biti priveden kraju. Potom je za nadati se da će uskoro, kako će slabiti protupandemijske epidemiološke mjere, uslijediti i jača koncertna aktivnost Tamara Obrovac i njezinog Transhistria Ensemblea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:55