POVRATAK PLACIDA DOMINGA

Tenor koji je pobijedio rak oduševio La Scalu

Tenor je novinarima priznao da je strahovao hoće li moći nastaviti svoju uspješnu karijeru

Pljesak u milanskoj La Scali na kraju trosatne izvedbe Verdijeve opere, “Simon Boccanegra”, u petak, 16. travnja, trajao je 14 minuta. Španjolski tenor Placido Domingo i ovaj je put fantastično odradio naslovnu ulogu te dokazao da je, kako ga je nazvao njegov prijatelj, dirigent Daniel Barenboim, “neuništiv”.

Spasonosna bol

No, izbirljiva i vrlo kritična publika u La Scali (dirigent je zaradio i pokoji uzvik negodovanja) nije bila oduševljena samo Domingovom izvedbom, već i činjenicom da se 69-godišnji umjetnik glazbi vratio samo šest tjedana nakon operacije zloćudnog polipa na debelom crijevu.

- Radost zbog povratka u Milano, u La Scalu, je neizmjerna, a još više zbog okolnosti. Jer, pomalo sam strahovao hoću li moći nastaviti karijeru. Nikad ne znaš hoće li sve proći dobro nakon operativnog zahvata i moguće dijagnoze raka debelog crijeva - rekao je Domingo na konferenciji za novinare dan prije predstave.

Sredinom veljače tenor je morao prekinuti izuzetno gust raspored nastupa po svijetu, nakon što je na koncertima u Japanu osjetio bol u trbuhu koja je bila toliko jaka da je jedva izdržao na pozornici.

Otišaso je u New York, a liječnici u tamošnjoj bolnici Mount Sinai otkrili su zloćudnu izraslinu na debelom crijevu, polip koji su uklonili 3. ožujka. Srećom, otkriven je rano, pa se rak nije proširio.

- Neke riječi izazivaju strah. Rak je jedna od njih. No, dobro je za nas koji se suoče s nečim takvim to što znanost svakodnevno napreduje - ispričao je Domingo u Milanu.

Priznao je i da je, iako je zdravlje redovito kontrolirao, dugo odgađao kolonskopski pregled koji se inače preporučuje k starijima od 50 godina, a onima koji u obitelji imaju slučajeva raka debelog crijeva i prije. U Domingovu slučaju, bol je bila blagodat, jer je otkriven zloćudni polip, no rak debelog crijeva često nema nikakvih simptoma dok nije ušao u uznapredovalu fazu.

Posebni Boccanegra

- Mislio napokon otići na kolonoskopiju obaviti nakon predstava u La Scali - objasnio je Domingo novinarima. - No, bol me natjerala da ga obavim prije. Sada svima govorim da moraju otići na kolonoskopiju. Nemojte razmišljati i govoriti sami sebi - “imam previše posla ovaj tjedan”. Treba vam samo pola sata. Ako je sve u redu, brzo ste gotovi sa svim.

Inače, rak debelog crijeva (u Hrvatskoj drugi po učestalosti i kod oba spola) najčešće se razvija baš iz polipa koji, prema statistikama, u 30 do 50 posto slučajeva zloćudno promijene. Zato se polipi otkriveni pri kolonoskopiji uklanjaju uglavnom već tijekom tog pregleda.

Nakon zahvata Domingo je odlučio zastati s obavezama, dok ne vidi kako će izdržati na pozornici. A izdržao je fantastično.

Talijanska će ga publika u La Scali, u ulozi Simona Boccanegre kojoj Domingo daje svoj posebni pečat, imati prilike vidjeti još pet puta, prije no što krene oduševljavati publiku u Londonu.

Njemu osobno najvažniji trijumf mu je to što je prijetnja teške bolesti nestala iz njegova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:21