KONCERT U HGZ-U

Teško se itko može boriti s tako dobrim Radovanom Vlatkovićem

Vrhunske i nadahnute izvedbe romantičke literature - takav je bio koncert održan u četvrtak u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu festivala Zg kom.

Izvedena su djela R. Schumanna, J. Brahmsa te A. Dvoraka. Festivalske umjetnike slušali smo u sastavima od dua do kvarteta, a prvi su na pozornicu stupili violinist Boris Brovtsin i pijanist Ian Fountain, u izvedbi Schumannove Sonate za violinu i klavir u a-molu.

Savršena intonacija

Brovtsin je doista oduševio izvedbom - svaki je njegov ton bio sadržajan, topao i strastven, klizeći pritom elegantno u onaj sljedeći, pogađajući uvijek savršenu intonaciju. S pijanistom Fountainom Brovtsin je ostvario uzornu suradnju u smislu uigranosti i preciznosti, no voljeli bismo da je u interpretaciji pijanista bilo sadržano nešto više suptilnosti. Fountain je bio član i trija koji je uslijedio, a uz njega su u Brahmsovu Triju za rog, violinu i glasovir, op. 40, nastupili hornist Radovan Vlatković te violinistica Susanna Yoko Henkel. Vlatković je, očekivano, publiku osvojio profinjenim muziciranjem i tehnički superiornom izvedbom.

Teška borba

Svakome bi violinistu bilo teško “boriti” se s Vlatkovićem, a na tu je poteškoću naišla i Susanna Yoko Henkel, čija je izvedba, iako tehnički odlično pripremljena, zvučala pomalo “tanko”. U drugome dijelu slušali smo vatrenu izvedbu Dvorakova Drugog klavirskog kvarteta. Violinu je sada ponovno svirao temperamentni Brovtsin, na violi i violončelu nastupili su Hartmut Rohde i Kristina Blaumane, dok je klavirsku dionicu preuzela Lauma Skride. Ova je pijanistica svojim senzibilitetom bolje odgovarala romantičkom zanosu programa, a i ostatak kvarteta svirao je izvrsno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25