MAJSTOR U SVOM POSLU

Tko je Mark Mrakovčić? Genija alternativne scene kolege obožavaju, a sad mu se smiješi i Porin

Mark Mrakovčić
 Matej Grgić
Na albumu prvijencu ‘Breeding Black Sheep‘ sam je odradio apsolutno sve - od glazbe i teksta do snimanja, produkcije, miksa te mastera

Kantautorica Dunja Ercegović, poznatija kao Lovely Quinces, našeg nevjerojatno talentiranog i hvaljenog glazbenog producenta Marka Mrakovčića svojedobno je opisala kao "glazbenog genijalca", a svaku priliku za suradnju s njim usporedila je s dobitkom na lutriji. Njezine riječi vjerojatno bi potvrdili i J.R. August, Nina Romić, Irena Žilić, Sabina Herman, Mašinko, Them Moose Rush, ESC Life, Muscle Tribe of Danger and Excellence, Kurve, Alejuandro Buendija, Moraines... Sa svima njima Mark je udružio kreativne snage i stvorio prava mala/velika glazbena remek-djela, a u lipnju prošle godine, usred pandemije izazvane koronavirusom, ovaj 34-godišnji Zagrepčanin napokon je predstavio i svoj album prvijenac "Breeding Black Sheep". Na prilično osobnom debiju, na kojem je sam odradio apsolutno sve - od glazbe i teksta do snimanja, produkcije, miksa te mastera, arhivirao je, kaže, sve promjene koje su mu se događale kroz godine, a njegov indie rock, pop, folk, blues, noise i garage zvuk oduševio je i publiku i kritičare.

Stoga ni ne čudi što je Mrakovčić u siječnju ove godine osvojio nominacije za nagradu Rock&Off u kategorijama Rock&Off izvođač godine i Rock&Off album godine. U prvoj spomenutoj trijumfirao je J.R. August, no svoje priznanje odlučio je proslijediti upravo Marku. Skroman kakav jest, on mu je već jutro nakon dodjele u zagrebačkoj Tvornici kulture napisao e-mail u kojem mu se zahvaljuje na predivnoj gesti, no nagradu mu - vraća.

"On ju je zaslužio i dobio, kod njega mora i biti, to je jedino ispravno. J.R. je dobro reagirao, shvaća sve. Nas dvojica već se dugo znamo, tako da lako rješavamo ovakve stvari", rekao nam je Mrakovčić, koji je krajem veljače nominiran i za nagradu Porin. U kategoriji najbolji album alternativne glazbe njegov "Breeding Black Sheep" borit će se s Darkom Rundekom & Ekipom te Borisom Štokom.

- Naravno da mi je drago što je album bio dovoljno zamijećen da uđe u nominacije, to znači da su ga neki ipak poslušali! Konkurencija je jaka i zapravo ništa ne očekujem, sretan sam i s nominacijom. To je ujedno i prva nominacija za moju agenciju Dostava zvuka, tako da sam dvostruko sretan! - kaže Mark, koji svoje pjesme stvara na engleskom jeziku, iako je svjestan činjenice da je domaće tržište više orijentirano na izvođače koji pjevaju na hrvatskom.

- To mi je nekako i logično. Mislim da svi koji ovdje rade na drugom jeziku znaju da će dobiti manji dio publike i specifične slušatelje. Glazba kojom se ja bavim ipak je malo rubna i nije sama po sebi dovoljno zastupljena u hrvatskim medijima, ali i to se polako mijenja. Tu i tamo napravim i pjesmu na hrvatskom, iako takve još nisam objavljivao - iskreno će Mrakovčić. S obzirom da mu je album prvijenac djelomično autobiografski, pitamo ga ima li i sam naslov "Breeding Black Sheep" ikakve veze sa stvarnim životom.

- Neke pjesme su osobnije, dok neke pričaju priču... Što se tiče naziva, na njega sam nabasao kad smo išli prevoditi Mrakovčić ne bismo li došli do imena za bend. Prva stranica na internetu koja mi se otvorila bila je breeding black sheep, koliko se sjećam, bila je riječ o nekoj farmi koja se bavi uzgojem crnih ovaca. Isprva nisam ništa mislio o tome, ali nekako mi je to ipak ostalo u mozgu i počelo se jako spajati s pjesmama, koje su svaka na svoj način crne ovce. To mi je bilo zanimljivo, ta spoznaja da crna ovca nije pogreška u genetici i da ne predstavlja nešto krivo, zaintrigirala me ideja da se čovjek zapravo s ponosom koncentrira kako bi ih uzgojio da budu prkosne, s 'pogreškom'. Tako gledam i na te svoje pjesme - objašnjava Mark.

image
Mark Mrakovčić
Vjekoslav Palinić

Pitamo ga što ga inspirira, kako izgleda njegov proces stvaralaštva.

- Nekad mi prvo dođe tekst, nekad glazba, ovisno o tome na što se koncentriram, na jezični ili muzički dio. Mislim da češće, možda zbog okolnosti, prvo napravim glazbu. Što se tiče samog snimanja, počnem od nekog temeljnog instrumenta pa polako gradim pjesmu. Nekad napravim i nekoliko aranžmana iste pjesme pa pustim da malo fermentiraju i tek nakon nekog vremena slušam kako mi zvuče - priča nam Mrakovčić, na kojeg su uvelike utjecali i mnogi bendovi, kantautori te skladatelji koje je slušao i kojima se uvijek rado vraća - Pixies, The Stooges, Led Zeppelin i Bob Dylan samo su neki od njih.

- U osnovnoj školi slušao sam hip hop, Prodigy, a svojedobno sam bio fasciniran i Elvisom Presleyjem. Danas na mene utječe i gomila muzičara s kojima sam svakodnevno okružen, sve to jako oblikuje način na koji slušam i radim glazbu - otkriva nam producent.

Pandemija covida nije ga nimalo zaustavila - već je s bendom počeo raditi na novim stvarima, a u zadnje vrijeme malo više se, kaže, bacio i u kazališnu glazbu, ali i neke zanimljive, nove, kantautorske pothvate.

- Snimam u studiju Dostave zvuka, gdje i radim, a dosta materijala snimio sam i u kući u kojoj smo donedavno živjeli, ali ona je u međuvremenu prodana i srušena. Sve se usporilo u lockdownu i svi bismo htjeli da ova pandemija već jednom prestane da možemo opet svirati. Ja očekujem da će tako i biti! - optimističan je Mrakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:14