SONCE

Tko se nije susreo s gubitkom majke, ljubavi iz mladosti, supruga ili supruge, ne daj Bože i djece...


Dunja Knebl

 Darko Tomas/Cropix
Zoran Majstorović briljira na akustičnoj gitari, bisernici, mandolini, oudu, sazu, kori i ukuleleu dok Dunji Knebl prepušta da ponovo zablista stihovima iz tradicionalnih pjesama

Sunce je "glavni motiv u velikom broju tradicijskih narodnih pjesama u kojima personificira različite stvari, ideje, pojave i osjećaje", piše u uvodniku albuma na kojem Zoran Majstorović briljira na akustičnoj gitari, bisernici, mandolini, oudu, sazu, kori i ukuleleu dok našoj etno-folk doajenki Dunji Knebl prepušta da ponovo zablista stihovima iz tradicionalnih pjesama i glasom koji odbija ostarjeti. Ukusan dodatak su gudači kvarteta Delta, a sve skupa još jedan naramak pjesama kojeg Dunja na ovaj ili onaj način, odnosno kroz ovu ili onu suradnju, često i samostalno otima zaboravu i predstavlja na svoj način.

image

Zoran Majstorović i Dunja Knebl

/Press

Kvaka je u tome da te prastare pjesme govore i o našoj svakodnevici jer tko se nije susreo s gubitkom majke, ljubavi iz mladosti, supruga ili supruge, ne daj Bože i djece. Ima nešto feministički u tim pjesmama jer u njima glavne su žene; bilo kao junakinje, bilo kao hraniteljice, bilo kao stradalnice. Unatoč svemu, Dunja i dalje vjeruje da je bolji svijet moguć, čak i kad pjesme koje donosi, pa tako i ove s albuma "Sonce", zvuče fatalistički, tragično i ukleto. Obratite pažnju na YouTubeu i na "antiratni" etno-blues album "Moje srce se raskoli" (uz popratne video snimke) kojeg je Dunja Knebl prije koji mjesec realizirala s Adamom (Bebe na vole) Semijalcem. Pjesme o sukobima s Osmanlijama, ali i s nacistima i fašistima danas su jednako aktualne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:41