MERIDIAN BROTHERS

To je specifično za Bogotu i Medellin u Kolumbiji. Božić se slavi uz tradicijsku glazbu

Meridian Brothers

 Global Media Group/Ddp Usa/Profimedia/Global Media Group/ddp Usa/profimedia
Band 25. svibnja dolazi u Močvaru u sklopu suradnje koncertnih programa ZEZ i Vrelo zvuka

Teško je zamisliti zavodljiviju glazbu od one koja dolazi iz Južne Amerika. Salsa, rumba, tango, cumbia samo su neki od žanrova koji uvijek bude senzualnost u ljudima diljem svijeta, a pravo je zadovoljstvo imati priliku svjedočiti nekom vrhunskom glazbenom sastavu koji dolazi s tog kontinenta. Takvi koncerti u Hrvatskoj, na žalost, nisu česti pa je pravo zadovoljstvo najaviti koncert kolumbijske grupe Meridian Brothers koja će nastupiti u zagrebačkoj Močvari u četvrtak, 25. svibnja.

Meridian Brothers je osnovan od strane Eblisa Álvareza daleke 1988. godine, a svjetsku slavu su stekli prije desetak godina kada su počeli objavljivati albume za uglednu izdavačku kuću Soundway Records.

Njihov stil je naslonjen na cumbiju, tradicijsku glazbu koja dolazi iz Kolumbije, a koja je zasnovana na repetitivnim plesnim ritmovima izvedenih samo na udaraljkama te vokalnim dionicama u kojima prateći vokali često ponavljaju dionice koje pjeva glavni pjevač ili češće pjevačica. No, Meridian Brothers tradiciji pristupaju na moderan način pa je njihova verzija cumbije obogaćena modernim glazbenim žanrovima - elektronici, psihodeličnom rocku, pa i dašku popa uz obavezan začin eksperimentalne glazbe. Takav pristuo donio je Meridian Brothers uspjeh kod šarolike publike pa su oni postali prava globalna atrakcija koja oduševljava publiku diljem svijeta. Nakon nastupa na brojnim uglednim svjetskim festivalima, sada napokon dolaze u Zagreb, a zanimljivo je kako će se njihov nastup dogoditi u sklopu jedne od prvih zajedničkih suradnji dvaju zagrebačkih kultnih alternativnih klubova, Močvare i KSET-a, odnosno njihovih programa Vrelo zvuka i Zavod za eksperimentalni zvuk.

Uoči koncerta ovih kolumbijskih velikana razgovarali smo s osnivačem grupe Eblisom Alvarezom. On nam je za početak objasnio što je to cumbia i koja je razlika između raznih verzija te glazbe u Južnoj Americi - Cumbia je ritam koji je nastao u Kolumbiji i proširio se po cijeloj Južnoj i Srednjoj Americi, posebno u Meksiku i Argentini tako da možemo reći kako je popularnost cumbije stvarno velika. Na sjeveru Južne Amerike se miješao s kubanskim ritmovima, prije svih s rumbom, ali i drugim ritmovima. U Peruu postoji posebna vrsta cumbije koja ima specifične ritmove koji su povezani s tradicijskom muzikom s Anda. Tako bi mogli proći po svim zemljama jer se u svima cumbija povezala s tamošnjim stilovima pa se teško može reći kako je cumbia jedinstven žanr iako je sve nastalo na istom osnovnom ritmu. Zadnjih godina se događa i globalna raširenost latinskoameričke muzike pa je i cumbia doživjela neke nove interpretacije - rekao je Alvarez.

Cumbia je nezaobilazni dio svih kolumbijskih svečanosti tijekom cijele godine, a posebno je aktualna u božićno vrijeme kada se na ulicama najvećih gradova izvodi gotovo samo ova vrsta glazbe.

- To je specifično za Bogotu i Medellin, dva najveća grada u Kolumbiji. Tijekom godine se diljem gradova sluša različita glazba, ali se Božić slavi uz latinoameričku tradicijsku glazbu, prije svega cumbiju. To je definitivno specifičan način proslave Božića, ali nije čudno da je to tako jer cumbia donosi veselo raspoloženje.

Meridian Brothers također donose veselo raspoloženje na svojim koncertima, a zbog miješanja njihove glazbe s nekim drugim utjecajima grupa nastupa i na potpuno drukčijim glazbenim priredbama. Njihovu glazbu znaju nazivati hibridnom jer povezuju mnoge žanrove. Pitali smo Alvareza što misli o tom nazivu.

- Često koristimo neke nazive da klasificiramo glazbu poput ‘hibridna‘ ili ‘neo‘. Mi uzimamo utjecaje tradicijske glazbe i miješamo je s aktualnom, modernom muzikom tako da se za nas može zalijepiti mnogo različitih naziva pa nije čudno da našu muziku onda nazivaju ‘hibridnom‘. Mogu je zvati takvom, ali što je s rock glazbom? Ona je jako hibridna. Trenutno spajamo psihodeličnu glazbu s cumbijom, odnosno latinoameričkom muzikom. Uzimamo utjecaje različitih žanrova, spajamo ih u jedan i stvaramo novu tradiciju koju možemo nazvati ‘hibridnom‘.

Rasprave oko naziva pojedinih glazbenih stilova trajat će vjerojatno vječno, a pop kultura jednostavno ne može bez takvog klasificiranja stvari.

- U zapadnoj kulturi znanje se stvara kroz ‘tagove‘. Kroz njih je ljudima lakše sve razumjeti, klasificirati, ali i prodati. Globalna kultura je produkt ekonomije, politike ili ideologije, ali nije projekt ljudi koji se druže, koji jedu zajedno, koji razmjenjuju svoje proizvode ili znanja. Civilizacija mora pojednostavniti stvar. Sve je dodatno potaknula globalizacija, ideja da je cijeli svijet jedno, ali s ljudima koji ne poznaju jedni druge.

Zanimljivo je kako Meridian Brothers uopće ne poznaju bend s kojim su snimili zajednički album prošle godine. Naime, El Grupo Renacimiento, koja je potpisana s Meridian Brothers na albumu iz prošle godine, je plod Alvarezove mašte. On je izmislio da je El Grupo Renacimiento kultna grupa iz 70-ih godina prošlog stoljeća ekskluzivno okupljena za ovu priliku. Zanimalo nas je zašto je to napravio.

- Mi smo identificirani kao psihodelični, eksperimentalni cumbia bend. U Južnoj Americi cumbia i salsa su kao voda i ulje. Cumbia i salsa se nikada ne miješaju. Imao sam ideju da napravim svojevrsni avatar koji će predstavljati salsu koja ima potpuno drugi duh od onoga kojeg ima cumbia pa je tako izmišljena El Grupo Grupo Renacimiento. Što se zvuka tiče, potrudili smo se da dobijemo zvuk salse sedamdesetih godina koja se više ne svira previše u Južnoj Americi - zaključio je Alvarez.

Kako zvuči sve ono što su Meridian Brothers smiksali u svojoj glazbi možete poslušati 25. svibnja u Močvari u sklopu suradnje koncertnih programa ZEZ i Vrelo zvuka koji su posljednjih godina doveli mnoštvo odličnih izvođača, a ovo im je prva zajednička suradnja. Uz nastup Meridian Brothers, u sklopu ove suradnje dan ranije, u srijedu 24. svibnja u KSET-u će svirati francusko-japanska grupa PoiL Ueda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 11:28