NOVI PROJEKT

Too old to die - festival koji glazbom i umjetnošću oživljava povijesne lokacije Istre

utvrda Petrapilosa u Buzetu; Irena Žilić; Nina Bajsić; Umag - Momjan - Buzet

 Jure Živković, Vladimira Spindler, Boris Baran, David Matković
Niz pop-up evenata oplemenjenih kapljicama domaćih vinara ima samo jedan cilj - pružiti iskustvo vrednovanja baštine uz dobru zabavu

Od tvoraca Indirekta, prvog, a danas već etabliranog indie festivala u Istri, stiže još jedno nezaboravno glazbeno iskustvo. Indirektovci su opet spojili ono što rade najbolje - odabir vrhunskih glazbenika s pomno biranom lokacijom - upoznajte Too old to die, niz pop-up evenata koji dovode glazbene doživljaje oplemenjene kapljicama domaćih vinara na brižljivo odabrane lokacije u Istri - sve s ciljem pružanja iskustva vrednovanja baštine uz dobru zabavu.

Upravo to bila je i nit vodilja cijelog projekta (koji se isto tako može preslikati na bit života uopće); to su oni mali trenuci uživanja koje si trebamo priuštiti u svakodnevici, to je ono lokalno koje ponekad valoriziramo trenutak prekasno, to je baština i naša povijest koja je duboko ukorijenjena u naš identitet.

Priliku da prvi otvori ovo glazbeno iskustvo dobio je Umag i to već ove subote, 7. svibnja. Na magičnoj umaškoj lokaciji kod Crkve sv. Pelegrina, točno pred zalazak sunca, s početkom u 19 sati, publika će moći uživati u glazbenim notama Trees of Maine. Potpuni doživljaj, uz bajkovitu lokaciju i izvrsnu glazbu omogućit će Vina Benčić.

image

Trees of Maine

PROMO

Trees of Maine je solo projekt iza kojega stoji Valdet Luboteni, nekad frontmen indie rock grupe The Orange Strips. Iza Trees of Maine su brojni nastupi diljem Europe (Španjolska, Belgija, Nizozemska, Lihtenštajn, Austrija, Francuska, Švicarska, Malta, Slovačka, Italija...), dva službena albuma i jedan EP. Nakon kratke pauze tijekom pandemije, Trees of Maine sprema se za snimanje novoga albuma, ovoga puta u proširenom sastavu.

Osim glazbe, Too old to die će, u suradnji s udrugom Fotovun, na svim svojim lokacijama upriličiti izložbu radova članova udruge.

Samo tjedan dana nakon Umaga, Too old to die seli se na novu lokaciju. Domaćin 14. svibnja postaje Momjan, a najdivniju scenografiju omogućit će Kaštel Rota koji vas očekuje s oduševljenjem. I ovdje se nastavlja s provjerenom formulom - prekrasna lokacija, predivna glazba (Irena Žilić) - nedostaje još samo vino. Bez previše otkrivanja, ali kao i u Umagu, osvježenje između glazbenih numera omogućit će jedan lokalni vinar.

Irena Žilić hrvatska je glazbenica koja se na sceni pojavila 2012. samostalno objavljujući svoje prve snimke kao EP “Days of Innocence”. Godine 2014. izdaje i debitantski album naziva “Travelling” koji je hrvatski Rolling Stone proglasio četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom posljednjih 30 godina. Uslijedio je i dugoočekivani album “Haze”, izuzetno intiman i emotivan album koji su najavili singlovi kao što su “The Moon”, “X” and “Omega", a zanimljivo je da je upravo pjesmu “Moon” prošle godine obradila i popularna britanska skupina Morcheeba s kojom je Irena nastupala kao predgrupa na četiri njihova koncerta u sklopu turneje u UK-u i Italiji.

Nakon Momjana, Too old to die 4. lipnja seli se u Buzet, a pozornicu divnoj Nini Bajsić i njezinim glazbenicima s kojima nastupa pružit će srednjovjekovna utvrda Petrapilosa.

Nina Bajsić zagrebačka je kantautorica, pjesnikinja i dramaturginja. Pjesme intimnog karaktera koje sklada i izvodi u kontinuiranoj suradnji s violinisticom Jasminom Bojić i klaviristom Vidom Adamom Hribarom ukomponirane su u indie-folk i country zvuk. Pred publikom prvi put nastupa 2018. godine, a nakon toga slijede nastupi u mnogim eminentnim klubovima i na festivalima u Hrvatskoj. Nastupala je i na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, kao predgrupa britanskom kantautoru Michaelu Kiwanuki. “Sound Of Spring” naziv je njezina novog singla koji je najavio nadolazeći istoimeni album.

Ovo glazbeno putovanje završava 26. lipnja u novigradskom Muzeju Museo Lapidarium, a za sam kraj organizatori su pripremili ponešto drugačije note.

GorrMarr je electro duo koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka, a čine ga Goran Farkaš i Marijan Jelenić. Sa svojim radom počinju 2020. godine u jeku pandemije kad se, zbog "rupe" nastale u kulturnim događajima, javlja još veća želja za glazbenim stvaralaštvom. Ovaj dvojac ipak nije nov na glazbenoj sceni. Njihova imena publici će sigurno biti poznata jer oni čine trećinu etno skupine Veja.

image

GorrMarr

PROMO

Pridružite se ovom zvučnom, vizualnom i osjetilnom putovanju kroz jedinstveni šarm Istre na dosad neviđeni način!

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, organizatori će putem društvenih mreža obavijestiti o novim datumima održavanja događaja.

Partneri u projektu su Grad Umag, POU Buje, POU Buzet i Muzej Museo Lapidarium. Program je sufinanciran sredstvima iz natječaja "Jer svirati se mora 2" u suradnji Ministarstva kulture i medija RH te Hrvatske glazbene unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:54