OPEN-AIR

TRI DANA GLAZBE: OD DANCE PUNKA SVE DO INDIE ROCKA Predstavljamo doajene i novajlije SuperUho festivala

!!! (Chk Chk Chk)
 Neja Markicevic / CROPIX

Tijekom protekle četiri godine SuperUho u organizaciji Mate Škugora etablirao se kao “ljetni izlog” Žednog- uha, odnosno programski profiliran i ukusan “butik” open-air rock festival na kojem je nastupio niz što renomiranih, što nadolazećih indie i alter-rock izvođača. Tako će biti i ovog kolovoza - sedamnaest njih u tri večeri na ugodnom poprištu pored krasnog Primoštena.

Prve večeri headlineri su !!! (Chk Chk Chk), kalifornijski bend sa sjedištem u New Yorku koji je prije nekoliko mjeseci u “režiji” radija Yammat FM rasplesao zagrebačku dvoranu Tucman, brisanjem granica između funka i punka, disca i new wavea.

Plesna glazba

Tko nije bio, sada se u Primoštenu može uvjeriti u ekstatičnost njihove zarazno plesne glazbe izvedene s rock instrumentarijem i utemeljene u nekim od receptura Talking Headsa i Tom Tom Cluba, Materiala i Gang Of Foura, ali i Chica i Princea te u dosluhu sa suvremenicima poput LCD Soundsystema i The Rapturea. Nešto posve drukčije, odnosno spoj psihodeličnog i Kraut rocka, jazza i prog-rocka nudi Earthless iz San Diega, dok kantautor John Maus iz Austina nudi gotički synth-pop, kao da ne dolazi iz Texasa nego iz engleskog susjedstva nažalost već pomalo zaboravljenog Johna Foxxa.

Druga večer petog SuperUha bit će puno bučnija jer glavne zvijezde su norveški glam-pankeri Turbonegro koji koketiraju sa stadionskim i hard rockom pa i sweet metalom, naročito na recentnom albumu “Rock ‘N’ Roll Machine”, drugim po redu s pjevačem Tonyjem Silvestreom koji je svojedobno zamijenio Hanka Von Helvetea. U njihovoj glazbi, uz naglašeni imidž hardcore S&M homoseksualaca poput onih iz filma “Cruising” Williama Friedkina s Alom Pacinom u naslovnoj ulozi, podjednako se čuju utjecaji Ramonesa i Black Flaga, AC/DC i Alicea Coopera, Kissa i Van Halena. Uz jedan od kultnih i najpopularnijih, osobno mi i najdražih skandinavskih sastava, nastupit će i prog-metalci Pallbearer iz Arkansasa čiji je treći album “Heartless” prošle godine visoko skočio na listama najboljih heavy metal albuma, dok će drugu večer zaokružiti lo-fi duo No Age iz Los Angelesa, srodan bučnoj melodioznosti Sebadoha, Pavementa i Hüsker Dü.

Veteranski sastav

Treća večer SuperUha proteći će u znaku sjajnih indie-rock sastava poput doajena Ride iz Oxforda koje je Zagreb ugostio još početkom 90-ih; tada jednog od najhvaljenijih i najvažnijih britanskih bendova čiji je debi “Nowhere” (1990) bio i ostao antologijskim albumom shoegazea, dream-popa, neo-psihodelije i alter-rocka. Nakon gotovo dva desetljeća neaktivnosti Ride se na scenu prošle godine vratio albumom “Weather Diaries”, solidnim redizajnom njihove magičnosti s početka 90-ih. Još jedan veteranski sastav alter-rocka, ali iz Teksasa, Trail Of Dead, podsjetit će na svoje najbolje dane jer će u cijelosti izvesti kultni album “Source Tags & Codes” iz 2002. godine, nastao na tragu remek-djela Nirvane, Fugazija, Sonic Youtha i Dinosaur Jr. Treći najvažniji bend posljednje večeri SuperUha je Algiers iz Atlante koji je na dva albuma, “Algiers” i “The Underside Of Power”, potražio vezu između gospela, soula i rhythm & bluesa s jedne te punka, alter i noise-rocka s druge strane glazbenog spektra. U Močvari je početkom ove godine taj sraz povremeno bio hektičan, no intrigantnost ideja i snaga izvedbe, ponajprije zahvaljujući moćnom glasu Franklina Jamesa Fishera u stilu Otisa Reddinga, ne mogu se poreći. Ostale sastave iz Hrvatske te bliže i dalje okolice koji ove godine nastupaju na SuperUhu poput Tyger Lamba, Crva, Šumskih, Them Moose Rusha i Porta Morta provjerite na web stranici festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50