KONCERT

Trio Avishai Cohen na Taraci tvrđave Revelin: Prava poslastica za ljubitelje jazza na Dubrovačkim ljetnim igrama

 

Već na ranijim albumima Avishai Cohen koristi jezik ladino pa nije čudno da prije nešto više od mjesec dana izdani album Trija Avishai Cohen nosi naslov „Arvoles“ što na ladinu znači drveće. Drveće u tradicijskoj židovsko-španjolskoj pjesmi istoga naslova plače za kišom kao što i oči pjesničkog subjekta plaču za dragom. Ta pjesma čuva emocije iz vremena kada su Židovi protjerani iz Španjolske. Dio Sefarda svoj je dom našao u Dubrovniku, o čemu svjedoči dubrovačka sinagoga.

Nakon što su ga već promovirali u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, Trio Avishai Cohen u okviru je Dubrovačkih ljetnih igara 23. srpnja 2019. koncertom predstavio svoj novi album. Njihov je nastup jedini jazz koncert na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, ali je za ljubitelje jazza dolazak ovih vrhunskih jazz umjetnika bio prava poslastica.

Cijeli je album „Arvoles“ obilježen osjećajem nostalgije i to nije prvi put da se nostalgija u nekom obliku pojavljuje na ovogodišnjim Igrama. Cohen se kroz skladbu „New York 90's“ s istoga albuma prisjeća i svojih prvih godina u New Yorku, koje su za njega bile izazovne u profesionalnome smislu, a na albumu se našlo mjesta i za njegovo sjećanje na djetinjstvo. Ovaj album instrumentalne glazbe obožavatelji ocjenjuju kao čisti glazbeni užitak, pun emocija, nadahnjujući. Glazbu premreženu različitim glazbenim utjecajima Cohen je snimao s azerbajdžanskim pijanistom Elchinom Shirinovim i izraelskim bubnjarom Noamom Davidom. Njih trojica trenutno čine Trio Avishai Cohen.

Avishai Cohen, virtuozni kontrabasist i skladatelj, pokazao je svu moć kontrabasa kao instrumenta, kojega katkad istovremeno lijevom rukom svira kao udaraljku dok desnom svira pizzicata. U solima se većinom koristi pizzicatom ma da izvrsno vlada i gudalom. Pijanist Elchin Shirinov ima delikatan način sviranja - profinjen, uglađen i obazriv prema članovima trija. Važnu ulogu u povezivanju glasovira i kontrabasa imao je bubnjar Noam David. Mali bubanj i činele često je svirao metlicama stvarajući nježnu, ali raznoliku ritamsku pratnju, i strpljivo čekajući do pred sam kraj nastupa kad je pokazao veliki raspon svog sviračkog umijeća. Sva se trojica glazbenika izrazito ugodno osjećaju muzicirajući na pozornici pa njihova glazba lako dopire do publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:10