SRČANI UDAR

Trodnevna žalost u Dominikanskoj Republici zbog smrti glazbene zvijezde: ‘Velika bol‘

Johnny Ventura
 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia
Svatko od nas danas tuguje, ali sigurni smo da će njegovo nasljeđe ostati s generacije na generaciju, rekao je dominikanski predsjednik

Legendarni dominikanski kantautor i pjevač merengue Juan de Dios "Johnny" Ventura umro je u srijedu u dobi od 81 godine, objavila je njegova obitelj i dužnosnici u Dominikanskoj Republici.

Umro je nakon srčanog udara u gradu Santiagu, rekao je njegov sin Jandy.

Dominikanski predsjednik Luis Abinader objavio je trodnevnu žalost za čovjekom kojega su mnogi smatrali najvećim pjevačem merengue, vrstom pjesme i plesa koji potječe iz te zemlje i duboko je prožet nacionalnim identitetom.

"Svaki Dominikanac danas osjeća veliku bol", rekao je Abinader. "Svatko od nas danas tuguje, ali sigurni smo da će njegovo nasljeđe ostati s generacije na generaciju", istaknuo je.

Ventura, koji je slavu stekao pobijedivši na radijskom natječaju 1950-ih, objavio je 105 albuma koji su postali ikona karipske i latino glazbe, u karijeri koja je trajala više od pet desetljeća. Među hitovima su i pjesme "Merenguero Hasta la Tambora" i "Patacon Pisao". Autor je hitova "La muerte de Martin", "Dilema" ili "Cabo 'e vela".

Njegova glazba može se čuti i u filmovima 'Krv za krv', braće Coen (1984.) ili Začarani, Johna Schlesingera (1987.).

Bio je i dogradonačelnik glavnoga grada Dominikanske Republike Santa Dominga, poznat kao "El Caballo Mayor".

Počast mu se odaje iz cijelog glazbenog svijeta Latinske Amerinke.

"Za Vašu glazbu i nasljeđe, za Vaš osmijeh i primjer, i za to što se svako jutro odjenete za party i učite nas što je merengue!! Hvala Don Johnny!", napisao je na Twitteru slavni dominikanski glazbenik Juan Luis Guerra.

Bivši predsjednik Leonel Fernandez (1996.-2000.) nazvao ga je "slavom merengue, iznimnim ljudskim bićem i neumornim braniteljem Ustava". Njegovo umjetničko i domoljubno naslijeđe simbol je Dominikanske Republike, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:39