40 GODINA PRLJAVACA

TURNEJA PO AUSTRALIJI I SAD-u, NOVI CD I KONCERT NA ZAGREBOVU STADIONU Rock and roll legende u zagrebačkoj Dubravi snimaju dvije nove pjesme

 Bruno Konjević / CROPIX
 

Jedan od najdugovječnijih, ali i najpopularnijih domaćih bendova Prljavo kazalište ovih je dana u studiju Croatia Recordsa gdje, nakon pet godina od posljednjeg albuma, snimaju dva nova singla. Kako su otkrili, radi se pjesmama žešćeg ritma, a radni naslov jedne od njih je “Prvi bijeg od kuće”.

Hrpa pjesama

Usporedno sa snimanjem, legendarni bend iz zagrebačke Dubrave priprema se i na obilježavanje čak 40 godina uspješne karijere, što će obilježiti velikom kompilacijom od 40 svojih svevremenskih hitova i koju će objaviti u prosincu, a nakon toga slijedi velika svjetska turneja, čiji će vrhunac biti u lipnju na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici. Za Novu godinu će, pak, svirati na gradskom trgu u Puli.

Njihov 15. studijski album frontmen benda Jasenko Houra najavio je početkom proljeća, a od velikog broja novih pjesama teško će, kaže, izdvojiti njih desetak.

- Jednostavno smo odabrali prve dvije koje imamo na demo trakama, a nakon toga slijedi njih još šest. Zapravo, imamo ih oko 35 u kombinaciji, a na kraju će bend odlučiti koje će završiti na albumu. Nisam pristaša bombardiranja publike singlom po singlom. Draže mi je zaokružiti priču. Album bi trebao biti gotov otprilike u ožujku, kad se vratimo sa turneje po Australiji i Novom Zelandu, a prije nego što krenemo u travnju na svirke po Americi i Kanadi, a nakon toga slijedi i Skandinavija - najavljuje Jajo i dodaje kako ipak sve ovisi o tome hoće li, kao veliki perfekcionist, biti zadovoljan rezultatom snimljenog materijala.

- Moj je princip rada da dugo hodam uokolo s platnom, kao impresionistički slikar, dok ne odaberem kadar, pa dulje traje taj proces dok se namjestiš. A kad uđemo u studio, volim da se to završi što brže - opisuje.

Bez predaha

I nakon četiri desetljeća na sceni, tempo putovanja i svirki nije ni najmanje opao.

- Imamo prilično napet ritam i nekad smo stvarno iscrpljeni od putovanja, ali opet mogao sam biti i šofer, no ovo je ipak nešto što sam odabrao. Glazba ti pruži puno toga, vidiš svijeta, družiš se, upoznaješ razne kulture. Volim otići kad imamo slobodnog vremena pogledati neki muzej, a ne propuštam ni odlazak u zoološki vrt gdje god bili. Zahvalan sam bendu što mi je to omogućio, a i nakon 40 godina navikneš se na taj cirkus - objašnjava Houra.

Stonesi preveliki igrači

Kad se vrati u mislima na početke, Houra kroz smijeh kaže da niti jedan diskograf nije s njima htio potpisati ugovor.

- Bili smo uvrijeđeni, iako nam svirka i nije bila najbolja. A i dan-danas nam je ostao taj klinački inat, pa kao ni onda niti jednoj diskografskoj kući ne dajemo materijal dok ga potpuno ne završimo - smije se Houra.

A kad je posljednji u nizu album u pitanju, produkcije se prihvatio naš poznati glazbenik Guido Mineo, koji već godinama radi u Njemačkoj.

- Odlučili smo se snimati s Guidom, a kako on ima i studio u Motovunu u Istri, tamo ćemo snimiti vokale - otkrio je Houra.

Iako se prljavce često naziva i “hrvatskim Rolling Stonesima”, Jajo priznaje da općenito ne voli usporedbe.

- Nas i Stonese može se eventualno usporediti po godinama. Preveliki su to igrači, a uostalom, zbog njih sam i uzeo gitaru u ruke - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2021 00:08