Promocija albuma

U četvrtak uvečer uz Chui u zagrebačkom Petom kupeu osjećao sam se kao u Berlinu ili Münchenu

Chui Peti kupe

 Sanja Šantak/
Fascinantno slažu palete boja, zvukova, melodija i ritmova na svoj sili raznih instrumenata i šire granice jazza

Jedan od koncerata koje sam nedavno izdvojio kao "obavezan" u ovoj sezoni bio je i nastup zagrebačke grupe Chui u Petom kupeu, održan u četvrtak, i nisam pogriješio. Prvo, do sada nisam bio ni na jednom slabom koncertu grupe Chui, a igrom slučaja njihov koncert u dvorani Boogaloo s konca siječnja 2020. godine bio je i zadnji kojem sam prisustvovao prije pandemijskog lockdowna. Tada je Chui promovirao album "Iz kapetanovog dnevnika", a u međuvremenu objavio "Zagreb-Berlin", jedan od najboljih albuma 2022. godine. Taj dvostavačni album donio je dvije međuovisne glazbene priče o jednom (njemačkom) velegradu i jednom (hrvatskom) gradu čije su sudbine kroz povijest bivale isprepletene. Potom sam Chui gledao i slušao uživo u Ljetnom kinu Tuškanac u kojem su svirali sinhrono uz projekciju nijemog dokumentarnog filma "Berlin: Die Sinfonie Der Grosstadt" (1927.) njemačkog sineasta Walthera Ruttmanna.

Nastup u punom Petom kupeu, pak, bio je koncertna promocija spomenutog albuma s pomiješanim poretkom skladbi, no dojam je ostao isti. Chui je nevjerojatno potentna skupina (not only jazz) glazbenika koja suvereno, maštovito i svirački vješto stapa fusion-jazz, Krautrock, prog-rock, minimalistički techno deriviran iz njemačke elektronike 70-ih. Fascinantno slažu palete boja, zvukova, melodija i ritmova na svoj sili raznih instrumenata i šire granice jazza jer njihovi koncerti su vibrantni i poput rock koncerata i techno partija. To nije jazz na kojem se pobožno ili akademski sjedi i tu i tamo zaplješće nakon nekog sola nego koncert na kojem se može i plesati i drmati i ljuljati se, pa i skakati od oduševljenja. Prava brijačina tipova koji su 100 posto ufurani u mjuzu i svoj retro-futuristički film i postmodernističke fusion kreacija.

image

Bend Chui

Sanja Šantak

Bit će mi stoga zanimljivo, ako odem u Ljubljanu, vidjeti i čuti može li dojam nastupa grupe Chui u Petom kupeu nadmašiti nastup slično postavljene engleske skupine The Comet Is Coming u Kinu Šiška (1. travnja), a čiji sam koncert na posljednjem danu prošlogodišnjeg INmusica zbog umora i bolova bio prisiljen propustiti. Šteta je što Chui i The Comet Is Coming neće nastupiti zajedno i što se ne poznaju jer mislim da bi jedni drugima bili vrlo interesantni. Pošto Chui ne dolaze iz Londona, kao The Comet Is Coming, pa ni iz Berlina, Parisa ili Stockholma, nego iz Zagreba, na što bismo trebali biti ponosni, time im je bitno smanjena mogućnost uspjeha na europskim pozornicama. Jer Hrvatska nije umrežena u europske diskografske i koncertne mreže. Nadam se da će u rješavanju tog problema pomoći novopokrenuta platforma We Move Croatia, formirana baš iz potrebe da se našim glazbenicima olakša proboj u Europi. "Izvoz" koncerata i albuma grupe Chui, uz zalaganje njihova izdavača Dancing Beara, a nadam se i uz pomoć Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba, trebao bi biti jedan od prvih zadataka platforme We Move Croatia.

Pošto sam u Petom kupeu prvi put bio baš na koncertu grupe, evo i nekoliko redaka o tome. Uskoro tamo nove albume promoviraju kantautorice Lu Jakelić (15. veljače) i Nika Turković (16. ožujka) i to bi također moglo biti zanimljivo iskustvo. Već sada mogu konstatirati, da je Peti kupe nalik Technikumu pored minhenskog Istočnog kolodvora u kojem sam nedavno prisustvovao koncertu Lucinde Williams.

Peti kupe je čak topliji i bolje uređen "industrijski" prostor za "koncertne i event namjene" s bitno ljepšim i funkcionalnijim dvorištem. Posebno mi se svidjelo što je pod u Petom kupeu laminiran, a na ciglene zidove okačene valovite oplate, sve radi postizanja dobrog zvuka. Pametno su odlučili kad su, sudeći po viđenom i odslušanom, pozvali nekog inženjera elektroakustike da se posveti tom problemu. Da je pozornica nešto viša, a razglas okačen na lance sa stropa, zvuk i preglednost glazbenika bili bi još bolji, no ne čudi me zašto je Chui, čija je glazba uživo elektroakustički jako zahtjevna, odabrao baš ovaj klub/dvoranu za promociju albuma "Zagreb-Berlin". Doista, u četvrtak navečer uz Chui u zagrebačkom Petom kupeu - blizu Paromlina koji još čeka svoju prenamjenu, Lisinskog koji čeka obnovu i Glavnog kolodvora koji treba transformirati - osjećao sam se kao u Berlinu ili Münchenu.

CHUI

Zagreb, Peti kupe, 26. siječnja 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:57