POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

U Novom Sadu u krugu najbliže obitelji pokopan Đorđe Balašević, tamburaši svirali ‘Oliveru‘

Đorđe Balašević
 Goran Mehkek/Cropix
Na sahrani su, bez prisustva medija i šire javnosti, bile Balaševićeve kćeri, sin i supruga, te gradonačelnici Novog Sada i Ljubljane

Nešto prije 13 sati na Novom groblju u Novom Sadu sahranjen je legendarni kantautor Đorđe Balašević u krugu najuže obitelji, javlja Nova.rs.

Sahrani su nazočili Balaševićeve kćeri, sin i supruga Olivera te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Na sahrani je bio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Podsjetimo, Balašević je prije pet dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća. Preminuo je 19. veljače u dobi od 67 godina.

Njegovo tijelo su iz kapele ispratili tamburaši s pjesmom “Aco braco”, a zatim su nastavili i sa “Malom riđom”, dok su na samom grobnom mjestu odsvirali “Oliveru” koju je Balašević napisao svojoj supruzi.

U skladu sa željama obitelji, svi prilazi groblju u vrijeme sahrane bili su zatvoreni, kako bi se spriječilo masovnije okupljanje. Tanjug izvještava da prema želji obitelji neće biti ni službene komemoracije za omiljenog pjevača.

U povodu Balaševićeve smrti, na temelju odluke gradonačelnika Novog Sada Vučevića, današnji dan proglašen je Danom žalosti na teritoriju Grada Novog Sada.

- Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu prema obitelji. Ovo je težak trenutak za obitelj Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju. Novi Sad više neće biti isti nakon njegove smrti - napisao je Vučević na Instagramu.

Iako je običaj da se na dan žalosti na radijskim stanicama pušta samo klasična glazba, s Balaševićem je to drugačije. Radijska postaja 021, koja se emitira na području Vojvodine, puštat će u znak sjećanja na legendarnog glazbenika tijekom cijelog Dana žalosti isključivo glazbu Đorđa Balaševića.

U gradovima diljem bivše Jugoslavije tisuće ljudi od petka odaju počast preminulom kantautoru, pjesniku i svestranom umjetniku, okupljajući se uz njegove hitove, paleći svijeće i polažući cvijeće uz nekoliko mandarina i malog bijelog zeca u znak sjećanja na stihove iz njegove pjesme "Neki novi klinci".

Balašević je u karijeri dugoj gotovo pet desetljeća održao na stotine koncerata u gradovima diljem bivše Jugoslavije, snimio je 12 albuma i ostavio iza sebe desetke hitova od kojih su mnogi postali evegreen i himne mnogim generacijama u zemljama regije.

Objavio je nekoliko knjiga, a posljednju, "Knjigu koje nema", 2018. godine satima je potpisivao i svojim štovateljima na Interliberu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:22