Začarana Močvara

U stihovima Chrisa Eckmana otkrivaju se i jeza i ludilo pandemijske godine

Chris Eckman

 Jaka Babnik
Nekoć lider The Walkaboutsa, već neko vrijeme i frontmen hrvatske grupe The Strange, nastupa 27. studenog

Chris Eckman, nekoć lider The Walkaboutsa, a već neko vrijeme i frontmen hrvatske grupe The Strange, odavno je čest gost ovdašnjih pozornica čemu pripomaže i njegova ljubljanska adresa pa će 27. studenoga u (Začaranoj) Močvari s basistom Žigom Golobom i bubnjarom Blažom Celarecom predstaviti i peti solistički album "Where The Spirit Rests".

Naslov sugerira da se moj prijatelj s kojim se povremeno družim već tridesetak godina zaputio na mjesto na kojem njegov nemirni duh pronalazi pastoralni spokoj, no refleksivnim pjesmama "Where The Spirit Rests" odzvanjaju i bijes i dešperacija kao u "CTFD (Calm The Fuck Down"). Za čovjeka koji je kao glazbenik, producent i diskograf često na putu, lockdown je bio mora, a to sugeriraju i naslovi pjesama poput "Cabin Fever" i "Drinking In America", no "Early Snow" i "Northern Lights" sugeriraju, pojašnjava, "insularnost iz monologa Samuela Becketta".

Eckmanov bariton u sedam sporogorećih i sumračnih pjesama na kojima su sudjelovali i Chris Cacavas iz Green On Red i Chuck Johnson te koproducent Alastair McNeill zadobio je cohenovsku patinu, a čujna je i srodnost s mračnijim i šparnijim radovima Nicka Cavea s čijim nekadašnjim pobočnikom Hugom Raceom vodi Dirtmusic. Tamni sjaj "jednog od najpodcjenenijih američkih kantautora koji kratke priče pakira u slikovite pjesme" nudi naizgled sanjive i hipnotične pjesme, ali u stihovima se otkrivaju i jeza i ludilo pandemijske godine u kojoj je uspjeh bilo ne zapasti u siromaštvo ili u grob. Sve povrh toga je luksuz, a za razliku od prethodnog"Harney County" (2013), zvučnog putopisa po jednoj od regija Oregona, "Where The Spirit Rests", osjenčan rustikalnim pedal steel gitarama, poziva slušatelja da jesen i zimu provede u brvnari u Zagorju zagrijanoj vatrom iz kamina, daleko od hektičnosti grada i brojanja zaraženih.

Za ulaz u klub potrebno je pokazati Covid potvrdu, ovlašteni rezultat negativnog antigenskog testa ne starijeg od 48h ili dokaz o preboljenju u zadnjih 6 mjeseci, te predočiti osobnu iskaznicu. Svaka od potvrda mora imati QR kod. Cijena ulaznica: 80 kuna u pretprodaji/100 kuna na ulazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:08