THRILL BLUES FESTIVAL

U Trilj stiže jedan od najboljih gitarista svijeta Robben Ford. Surađivao je s Dylanom, The Kiss, Claptonom...

Robben Ford je nastupio i na Montreux Jazz Festival

 Loona/abaca/Abaca Press/Profimedia/Loona/abaca/abaca Press/profimedia
Svoj nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica čiji je nadimak ‘The Princess of Rockin‘ Gospel Blues‘

Trilj ovog ljeta ponovno postaje središte blues zvuka, zahvaljujući, kako najavljuju: "najvećem blues festivalu u Hrvatskoj i jednom od najjačih glazbenih događanja ovog oblika u jugoistočnom dijelu Europe - Thrill Blues Festivalu". Šesto izdanje festivala trajat će od 30. lipnja do 2. srpnja.

Prema riječima umjetničkog direktora festivala Borisa Hrepića Hrepe, ovo će biti najjače, najbogatije i najraznovrsnije izdanje do sada. ‘Ukratko rečeno, bit će bluesa kao u priči‘; naglasio je tijekom predstavljana programa, u sklopu kojeg će u Trilj stići neka od najzvučnijih svjetskih blues imena.

Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista. U svojoj bogatoj karijeri svirao je turneje i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizziem Gillespiem, pa čak i grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Eric Claptona. Objavio je trideset albuma te ima i pet Grammy nominacija.

Ovaj vrhunski glazbenik do sada nije nastupao u ovom dijelu Europe, stoga će njegov nastup na Thrill Blues Festivalu ujedno biti i njegov premijerni i ekskluzivni nastup u regiji.

Uz njega, svoj nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica čiji je nadimak ‘The Princess of Rockin‘ Gospel Blues‘, a koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards. Godine 2012. je osvojila i nagradu za ‘Blues Album of Year‘.

Ove godine posebno mjesto u pogramu imaju francuski bluzeri. Umjetnički direktor festivala i njegov matični bend Sunnysiders već godinama njeguju suradnju s francuskom blues scenom, tako da su francuski bluzeri u Trilju prisutni još od prvog izdanja festivala.

S francuske blues scene tako na pozornicu Thrill Blues Festivala stižu The Wacky Jugs, pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu kao prvi francuski i uopće neamerički pobjednici tog svjetskog prvenstva u blues bendovima, roots blues duo s francuskim šarmom Two Roots Duo te kao gost mlada francuska blues nada 14-godišnji Valentin Vasseur, koji je već nastupao i s Cristone Kingfish Ingramom, pa čak i Buddyjem Guyem.

Iz Makedonije dolazi energični duo In the Mood, iz Banje Luke stižu Tobacco Blues Band, a od domaćih imena nastupit će Bosak & Second Hand, koji su u zadnje tri godine objavili tri albuma, D.K. & First Timers Danka Krznarića, koji promovira svoj album prvijenac"Above the Clouds" te Sunnysiders, koji će izvesti i nekoliko pjesama s još neobjavljenog petog albuma.

Tu su i tradicionalni domaći bendovi - Dbluz, Ozon, Raptor i Charlie & Bell Blues Experience.

Bogat prateći program uključuje Blues Run utrku i edukativnu radionicu, a spremaju se i Thrill Blues novine.

Ovogodišnje izdanje festivala ponovno će biti domaćin Blues Run utrke, čiji organizator Run Croatia je već objavio prijave za sudjelovanje. Program uključuje i projekciju blues dokumentarca ‘Črni Kastava‘ redatelja Igora Modrića o blues velikanu Jerryju Ricksu, koji je zadnje godine svog života proveo u Kastvu pored Rijeke.

S ciljem daljnjeg razvijanja mladih glazbenih talenata, uz Blues At School program, ove godine će se u sklopu festivala održati i prvi Thrill Youth Camp, koji će uključivati tri dana blues radionica, na kojima će i profesori i učenici biti internacionalnog karaktera. Uz već spomenutog Valentina Vasseura, u radionicama će sudjelovati mladi blues svirači iz Italije, nekoliko učenika Pop rock škole iz Siska i Blues kampa Lonjsko Polje. Njima će se pridružiti mlada hrvatska blues nada Odin Sokač te članovi mladog benda Westsiders, dok će od stranih mentora u goste stići afroamerički blues edukator i glazbenik Michael Roach te britanski usnoharmonikaš Little George Suref.

Gosti u Trilju bit će i nekolicina cijenjenih europskih blues aktivista, kao što su Fred Delforge predsjednik France Blues udruženja, već udomaćeni grčki novinar Michael Limnios, makedonski iskusni blues promotor i organizator Blues and Soul Festivala u Skoplju Vasja Ivanovski te predsjednik Europske Blues Udruge, Talijan Davide Grandi. Ove godine festival će imati i Thrill Blues News, blues novine štampane posebno za ovu priliku-

Šesto izdanje Thrill Blues Festivala ove godine održat će se u Gradskom parku u Trilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:45