PETI KUPE

U Zagrebu nastupa i DJ Nu-Mark koji je započeo karijeru 90-ih surađujući s, tada još nepoznatim, Kanye Westom

DJ Nu-Mark

 Randy Shropshire/Getty Images/Profimedia/Randy Shropshire/getty Images/profimedia
Nastupa i DJ Joakim, izvanredan DJ, s osobnim pristupom spajanju žanrova na besprijekoran i neočekivan način

Peti kupe, poznato mjesto za ljubitelje glazbe na zagrebačkom Trnju, i ovaj tjedan ima bogat program.

DJ Nu-Mark (Jurassic 5), 19. 5.

U sklopu Vibe Zone programa u petak, 19. svibnja Peti Kupe ugošćuje DJ Nu-Marka iz legendarnog benda Jurassic 5 koji je zagrebačku publiku prvi put zabavljao 2017. godine. Nu-Mark je producent i DJ koji je svoju hvalevrijednu reputaciju počeo kreirati još od sredine devedesetih te koji ni danas ne prestaje iznenađivati svojim, pomalo eklektičnim, načinom stvaranja glazbe, kao i nevjerojatnim DJ tehnikama kao vrstan turntablist.

Pravim imenom Mark Potsic, DJ Nu-Mark započeo je svoju osebujnu karijeru 1996. godine surađujući s tada još nepoznatim Kanye Westom, istodobno radeći na Jurassic 5 EP-u kojim je zapečatio alternativniji pravac underground hip-hopa u Los Angelesu. Uz sljedeće Jurassic 5 albume, Nu-Mark je svojim solo izdanjima, poput famoznog EP-a Blend Crafters, rapidno gradio reputaciju unikatnog umjetnika koja ga je naposljetku dovela do najpoznatijih pozornicama kao što su, primjerice, Glastonbury i Coachella.

Ovako osebujan izvođač obećava najbolje od clubbinga, a uz hip-hop veterana sa zapadne obale Amerike nastupat će rezidenti Phat Phillie i Bizzo te DJ Odie koji odnedavno živi i radi u Zagrebu.

Imogen w/ Joakim, 20. 5.

Pitate li tko je DJ Joakim, najvjerojatnije ćete dobiti različite odgovore budući da francuski majstor s adresom u New Yorku cijelu karijeru pažljivo izbjegava da ga se kategorizira. Dakle, Joakim je glazbenik s više solo albuma iza sebe, osnivač utjecajne etikete Tigersushi Records, kao i vinilno orijentiranog Crowdspacera, izvanredan DJ s osobnim pristupom spajanju žanrova na besprijekoran i neočekivan način.

Istodobno je i remikser s posebnim talentom za pretvaranje pop pjesama u crossover klupske hitove (Robyn, Charlotte Gainsbourg, Air, Goldfrap...), producent i mikser s vlastitim studijom u Brooklynu te vizualni umjetnik, dizajner omota za ploče i dizajner zvuka za modne piste.

Glazbeno, ako Joakima morate staviti u kategoriju koju on vjerojatno ne bi odobrio, bila bi to ona velikih eksperimentalnih umjetnika jednom nogom u avangardi, a drugom u svijetu popa: Arthur Russell, David Byrne, Ryuichi Sakamoto, Brian Eno... Joakim je definitivno ostavio trag na aktualnoj elektroničkoj glazbi, modernizirao ju je i hibridizirao, trasirajući svoj vlastiti put bez obzira na škole i žanrove.

Sve u svemu, dovoljno argumenata za dolazak 20. svibnja na novi Imogen Label Night na kojem sjajnog francuskog umjetnika dočekuju Ilija Rudman i Antonio Zuza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 02:54