IGOR LUMPERT

Ugledni saksofonist ove srijede u Peti Kupe dovodi vrhunske glazbenike njujorške jazz scene

Igor Lumpert Sinchronisity

 /Peti Kupe
Slovenski glazbenik s njujorškom adresom dospio je u vrh međunarodne scene. U bendu iskusnih glazbenika je i dobitnik Grammyja, pijanist Leo Genovese

Smještaj u kozmos i suptilna percepcija geografskih, mentalnih, emotivnih i duhovnih krajolika pretočenih u glazbene kompozicije – ono je što zanima slovenskog glazbenika Igora Lumperta. Ugledni saksofonist s njujorškom adresom sa svojim novim projektom Sinchronisity ove srijede, 6. ožujka, stiže u Peti Kupe.

"Već neko vrijeme me inspirira proces u kojem znakovi, oblici i obrasci iz mog svakodnevnog života u Brooklynu pokreću sjećanja na moje rodno Novo mesto i Sloveniju. Kad sam doma, proces ide u suprotnom smjeru, a rodni me grad podsjeća na Brooklyn. Ovo iskustvo inspiriralo je novi projekt Sinchronisity", kaže Lumpert.

Sinchronisity okuplja vrhunske glazbenike s njujorške jazz scene.Uz neke novije skladbe, materijal koji sviraju uključuje i one iz multimedijskog projekta Resistance of the Earth koje je Lumpert skladao 2012. za završetak projekta Europske prijestolnice kulture.

Životom i djelovanjem u New Yorku Igor Lumpert došao je do vrhova međunarodne scene. Njegova fuzija jazza, funka, istočnoeuropskih ritmova i neo-bopa dovela ga je do pozornica u prestižnim svjetskim klubovima i na festivalima. Nastupao je na jazz festivalima u Münchenu, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu te u velikim jazz klubovima u New Yorku. Pozornicu je dijelio s legendama jazza kao što su Reggie Workman, John Abercrombie i Chico Hamilton.

Leo Genovese je argentinski jazz pijanist, klavijaturist i skladatelj koji je svirao s bendom The Mars Volta. S velikim Wayneom Shorterom osvojio je Grammy za najbolju jazz improvizaciju, i to za kompoziciju sa Shorterovog albuma Live at the Detroit Jazz Festival. Genovese je dobio i kritičarsku nagradu DownBeat za najboljeg novog pijanista.

image

Igor Lumpert

/Peti Kupe

Njujorški basist Drew Gress intenzivno nastupa s umjetnicima na vrhuncu suvremene improvizirane glazbe. Uz nekoliko bendova koje je vodio, svirao je i s glazbenicima kao što su Ralph Alessi, Don Byron, Bill Carrothers i Ravi Coltrane.

Impresivan je i popis glazbenika s kojima je surađivao bubnjar Jeff Williams. Na sceni već više od 50 godina, Jeff je u početku svirao sa Stanom Getzom, a niz suradnji nastavio je s imenima kao što su Dave Liebman, Joe Lovano, Lee Konitz i mnogi drugi.

Ulaznice su dostupne putem poveznice: www.entrio.hr/event/resistance-of-the-earth-igor-lumpert-sinchronisity-17652

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 04:54