ODLAZAK DIVE

Umrla Astrud Gilberto, najpoznatija po sjajnoj verziji pjesme The Girl from Ipanema

Astrud Gilberto

 Akg/Jazz Archiv Hamburg/Akg-images/Profimedia/Akg/jazz Archiv Hamburg/akg-images/profimedia
‘Bila je silno važan dio svega onoga što brazilska glazba predstavlja i svojom je energijom promijenila mnoge živote‘

Umrla je poznata glazbenica Astrud Gilberto (83), čija je sanjiva interpretacija Djevojke iz Ipaneme (The Girl from Ipanema) postala najpoznatija verzija te pjesme, piše Guardian.

Gilbertin suradnik, Paul Ricci, potvrdio je tužnu vijest na društvenim mrežama nakon što ga je Gilbertin sin Marcelo zamolio da to učini.

‘Bila je silno važan dio svega onoga što brazilska glazba predstavlja i svojom je energijom promijenila mnoge živote‘, dodao je.

Astrud Gilberto je rođena 1940. u brazilskoj državi Bahia kao Astrud Weinert, a odrasla je u Rio de Janeiru. Udala se za glazbenika Joãoa Gilberta 1959. Četiri godine kasnije pošla je s njim u New York gdje će snimati s jazz umjetnikom Stanom Getzom i zvijezdom bossa nove Antôniom Carlosom Jobimom.

Producent je tražio pjevačicu koja bi pjesmu The Girl from Ipanema otpjevala na engleskom, što bi pjesmi pomoglo da dođe do američke publike. Astrud, koja nije imala prethodnog iskustva sa snimanjima, bila je jedina osoba koja je pjesmu mogla izvesti.

Izvorna verzija bila je duet s njezinim suprugom, a Astrud nije čak ni bila navedena na snimci, a kao naknadu je dobila tek mali novčani iznos. Ali nakon što je pjesma ponovno izdana bez Joãovih vokala na portugalskom jeziku kao solo singl, postala je veliki hit 1964. i dospjela među Top 5 u SAD-u i Top 30 u Velikoj Britaniji.

Osvojila je nagradu Grammy za pjesmu godine, a Gilberto je nominirana i za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Te su se godine ona i João razveli, a ona je bila na turneji po SAD-u s Getzom i njegovim bendom. Poslije je kazala kako su za nju to bila ‘vrlo teška vremena‘ jer je bila usred rastave, brinula se o djetetu kao samohrana majka i započinjala je solo karijeru.

The Girl from Ipanema bit će njezin jedini veliki hit - iako se vratio na britansku top listu 1984. kad je bossa nova ponovno procvjetala, a dodatno su je popularizirali izvođači poput Everything But the Girl, Sade i drugih.

Gilberto je također snimala s Chetom Bakerom i nastupala sve do 2002. godine.

Godine 2008. dobila je nagradu za životno djelo na Latin Grammyjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:24